Шест трасплантација за два дана

Само у протекла два дана у Србији је обављано шест трансплантација - четири у Клиничком центру Војводина и две у Клиничком центру Србије. Реч је такозваним кадаверичним трансплантацијама у којима се орган узима са пацијанта код којег је констатована мождана смрт.

У Србији је у протекла два дана обављено шест кадаверичних трансплантација органа, којим је пацијентима пружена шанса да се спаси и продужи живот, саопштило је Министарство здравља Србије.

Кадаверичне трансплантације се врше са људи код којих је установљена мождана смрт.

У Клиничком центру Војводина обављене су три трансплантције бубрега и једна јетре, а у Клиничком центру Србије једна трансплантација јетре и једна бубрега.

Ове операције могле су бити обављене захваљујући породицама преминулих особа које су, у најтежем тренутку када губе свог најмилијег, имале разумевања да својом сагласношћу омогуће да се пресађивањем органа спасавају животи.

"Како би програм трансплатације, који за многе представља једину наду, у пуном обиму заживео, поред високог професионализма стручњака, неопходно је и разумевање грађана за донаторство органа", истиче се у саопштењу.

Трансплантације су обавили тимови доктора Зорана Милошевића у Клиничком центру Војводине, а у Клиничком центру Србије тимови доктора Мирослава Милићевића и доктора Драга Милутиновића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво