Преглед штампе (29. 04. 2009.)

Грађани не треба сами да купују антивирусне лекове, Холандија попушта!, Афера Пуканић: После Јоце пада и Цане!, Шпијуни упали у компјутере посланика, пише данас београдска штампа

Грађани не треба сами да купују антивирусне лекове

У Србији за сада нема пријављених случајева, ни сумњи на оболеле од свињског грипа међу путницима који стижу ових дана из земаља које бележе заражене, попут Мексика, Канаде, САД, али и Шпаније и Велике Британије. Међутим, на аеродромима у Београду и Нишу појачане су мере надзора, изјавио је министар здравља, професор др Томица Милосављевић. Министар је јуче одржао састанак с члановима Радне групе за спровођење активности пре и у току пандемије, на којем је поново прецизно утврђено шта су чије обавезе. Претпрошле ноћи је Светска здравствена организација подигла степен узбуне од пандемије на фазу четири, од могућих шест, потврдивши тако да је ситуација врло озбиљна и да постоје докази да је вирус свињског грипа пренет са човека на човека.

На питање колико је Србија с обзиром на транзит наше земље са овим државама угрожена у овом часу и шта се предузима, за „Политику" министар је одговорио да смо угрожени као и било који други део света, али да то није разлог за панику.

- Придржавамо се прописаних мера активности у случају пандемије. Јуче су у току дана на аеродромима излепљени плакати са упозорењима грађанима, који су допутовали из поменутих држава да помно прате своје здравље најмање 10 дана. Јер, можда је путник из Мексика данас стигао здрав, али ако примети да има сметње у дисању или повишену температуру, треба одмах да се јави лекару, или позове бројеве телефона Министарства здравља, Института „Батут", или Завода за јавно здравље - подсећа др Милосављевић.

Министар је такође казао да нема потребе да грађани сами купују антивирусне лекове, које ће држати у кућним апотекама. Он је изјавио за наш лист да је Србија до сада већ обезбедила резервну количину антивирусних лекова за један одсто становништва, што је била препорука Светске здравствене организације. То је око 75.000 доза антивирусних лекова, који су већ купљени, а додао је и да су из робних резерви и буџета већ обезбеђене додатне количине антибиотика и других потребних лекова.

Због свињског грипа у паници су у овом часу не само Мексико и земље Северне и Јужне Америке, већ и многи житељи Европе. Наша Радна група за активности које би се предузимале пре или у току пандемије, додао је министар, наставља да преиспитује даље планове и активности, а занимљиво је да су многи сценарији већ неколико пута увежбавани због претње од птичјег грипа. Особине вируса свињског грипа још нису познате. Оно што је за сада познато јесте да је реч о вирусу типа А, подтипа Х1Н1, који је познат као „шпанска грозница" из 1918. године, када је вирус широм света убио око 50 милиона људи, 10 пута више него што их је страдало у Првом светском рату. За ову мутацију вируса грипа епидемиолози кажу да за сада још не постоји специфичан лек у виду вакцине са тачним типом и подтипом, већ се најугроженије државе боре постојећим оружјем - антивирусним лековима.

Холандија попушта!

Београд неће посетити посебна комисија ЕУ за утврђивање чињеничног стања око сарадње с Хашким трибуналом, али ће зато у Србију ускоро доћи лично главни тужилац Серж Брамерц, а италијански шеф дипломатије Франко Фратини, после те посете, види шансу за коначно попуштање Холандије у испостављању услова Београду.

Италија је у два наврата, за кратко време, прво са Словенијом, а затим и са још шест земаља ЕУ, покренула иницијативу да се западни Балкан не запостави у процесу европских интеграција. Мировање је, према Фратинију, довољно дуго трајало и време је да се полако подигне и холандска рампа.

- Мислим да постоји заједнички приступ ЕУ према Западном Балкану - да не треба блокирати процес европских интеграција региона, него да га, напротив, треба убрзати. Наше писмо је примљено веома позитивно код земаља чланица ЕУ, поготово када се ради о политици либерализације визног режима, економског партнерства и сарадње у борби против организованог криминала. Перспективе су, дакле, позитивне. Мапу пута такође треба убрзати, јер процес европских интеграција траје исувише дуго. Тим пре што све зависи од дугих преговора са сваком земљом појединачно.

- Кључна формулација, када је Србија у питању, треба да буде - "више интеграције". Треба деблокирати Прелазни трговински споразум и, такође, кренути ка либерализацији визног режима. Мислим да ће се питање виза дефинитивно решити у децембру ове године, или почетком следеће.

- Холандија прихвата посету Београду главног тужиоца Међународног суда у Хагу за бившу Југославију. Тај податак, сам за себе, представља позитивну чињеницу. Холандија је, дакле, прихватила да се тужилац лично увери о стању на терену.

На констатацију новинара да лидери ЕУ редовно истичу да западни Балкан неће оставити на цедилу у актуелној светској економској кризи, и питање како да земље региона задрже корак, када, на пример, Румунија, као чланица ЕУ, добија десет милијарди евра помоћи, а Србија само сто милиона, Фратини је иyјавио да у том смислу постоји подршка ММФ-а и да је јасно да је потпуно различита ствар бити унутар ЕУ или изван ње.

"Зато и говорим о позитивним порукама Србији, а прва од њих се односи на Прелазни споразум", kaже Фратини за Новости.

- "Фијат" ће наставити свој ангажман са "Заставом". Ту нема проблема.

Афера Пуканић: После Јоце пада и Цане!

Сведок сарадник у истрази за убиство власника загребачког „Национала" Иве Пуканића рекао је да је српски бизнисмен Станко Суботић Цане преко Сретена Јоцића - Јоце Амстердама наручио убиство Пуканића, пише „Јутарњи лист"! Према писању загребачког листа, тајни сведок је рекао да су мотиви због којих је наручена ликвидација писање „Национала" и Пуканићево сведочење у Италији против „дуванске мафије"!

Сведок покајник, један од чланова екипе која је у фебруару 2008. учествовала у припреми убиства Иве Пуканића, открио је у Жупанијском суду у Загребу ко је организовао ликвидацију власника „Национала".

- Српски бизнисмен Станко Суботић Цане ангажовао је Сретена Јоцића и његову екипу да убију Пуканића! Јоцић је само био „извођач радова". Он је ангажовао кума Слободана Ђуровића и Роберта Матанића, који су месецима планирали убиство у Загребу - рекао је сведок покајник, а преноси „Јутарњи лист". Тајни сведок од почетка је учествовао у припремама убиства, али се дан пре убиства Пуканића посвађао с Матанићем због претњи и неспоразума око новца. Хрватска полиција, према писању недељника „Национал", располаже чврстим сазнањима да се Сретен Јоцић и Станко Суботић Цане међусобно познају из времена рата на просторима бивше Југославије.

Како Прес сазнаје од извора блиских врху српске полиције, читава истрага уперена је на главног организатора Пуканићевог убиства.

- Извршиоци убиства су ухапшени, а после сведочења тајног сведока у Загребу многе ствари сада су јасније. Очигледно је да је Пуканић убијен јер је био један од кључних сведока у истрази о шверцу цигарета у Италији. Истрага иде даље ка једном познатом политичару из Црне Горе - каже саговорник Пресса.

У недељнику „Национал" Станко Суботић је 2001. године представљен као „партнер у шверцерским пословима" црногорског премијера Мила Ђукановића, али и штићеник појединих утицајних званичника бивших и садашњих власти у Србији.

Шпијуни упали у компјутере посланика

Служба за борбу против организованог криминала је на позив скупштинских служби била пре две недеље у Скупштини Србије да би проверила да ли се у овој институцији неко бави компјутерским криминалом. Људи из СБПОК-а позвани јер се лидер и посланик ЛСВ Ненад Чанак жалио да су рачунари у канцеларији његове посланичке групе свакодневно блокирани и да им пада систем.

Генерални секретар парламента Вељко Одаловић је ове наводе потврдио за „Блиц" и истакао да полиција још није утврдила о чему се ради. Како је навео, у Скупштини ускоро очекују њихов извештај. „Апсолутно је недопустиво да неко отвара туђу електронску пошту и документе. Зато се надам да ћемо врло брзо добити полицијски извештај који ће расветлити те сумње. Наравно да ће они за које се утврди да су одговорни сносити санкције", каже Одаловић.

Наш саговорник из парламента који жели да остане анониман тврди да би прави разлог за упаде у компјутере посланика био потрага за евентуалним информацијама о аферама које појединци држе у рукаву за скупштинска заседања.

Ненад Чанак је испричао за „Блиц" да је морао да реагује након што се његова секретарица жалила да су рачунари свако јутро блокирани и да им пада систем.

- После тога су дошли људи из СБПОК, покупили рачунаре, проверили и вратили назад. Сада чекамо да видимо њихов извештај. Не желим ништа да прејудицирам, али чињеница је да је врхунски непријатно када ти неко претура по рачунару - каже за „Блиц" Чанак. Он додаје да се приватно не служи скупштинским рачунарима, „него се они обично користе за писање амандмана на законе и прављење планова о политичком деловању посланичке групе".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво