Парада поноса на лето у Београду

Удружења грађана Геј стрејт алијанса и Лабрис током лета одржаће Параду поноса у Београду. Проглас за јавност Србије "Нека буде Парада поноса" подржало око 50 невладиних организација.

Представници удружења грађана Геј стрејт алијансе  и Лабриса најавили су да ће Парада поноса бити одржана током лета у Београду.

ГСА и Лабрис потписале су Меморандум о сарадњи на организацији Параде поноса, а у току је и потписивање прогласа за јавност Србије "Нека буде Парада поноса", који је подржало око 50 невладиних организација.

Проглас позива на престанак сваког облика насиља и дискриминације над ЛГБТ (лезбо-геј-бисексуал-трансексуал) особама у Србији и на њихово право на мирно окупљање, рекао је Борис Милићевић из ГСА.

"Ми мислимо да је 2009. година одлучујући тренутак када ће ЛГБТ популација у Србији да победи страх и пређе из улоге жртве, која јој је била додељена од стране читавог друштва, у једну активну улогу бораца за равноправност не само ЛГБТ особа већ свих грађанки и грађана Србије", рекао је Милићевић.

Милићевић сматра да је битно што имају подршку широких слојева друштва, невладиних организација, бројних јавних личности и многих политичара и да је пажња међународне јавности врло велика.

"Такође врло је битно што је и полиција Србије значајно променила однос према читавој ЛГБТ популацији, и то су неки основни аргументи зашто сматрамо да ћемо моћи ове године да организујемо успешну Параду поноса", рекао је Милићевић.

Представник Лабриса Драгана Вучковић каже да се та организација бори "за једнакоправност ЛБГТ популације унутар србијанског друштва" и да је важно да се оваква манифестација одржи не само ове већ и наредних година.

Вучковић је објаснила да Парада поноса "није ни провокација ни парадирање у негативном смилсу и са негативном конотацијом...већ основно људско право на мирно окупљање".

Према њеним речима, то је "политички протест којом једна дискриминисана група у друштву врло јасно упућује одређене политичке захтеве држави и скреће пажњу на себе, постаје видљива и доприноси свом бољем положају и поштовању људских права".

"Чврсто верујемо да је полиција спремна да професионално и добро сарађује са нама и обезбеди овај скуп и убеђени смо да ће надлежне државне институције и органи учинити све да Парада поноса прође безбедно", каже Вучковић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво