Парада поноса на лето у Београду

Удружења грађана Геј стрејт алијанса и Лабрис током лета одржаће Параду поноса у Београду. Проглас за јавност Србије "Нека буде Парада поноса" подржало око 50 невладиних организација.

Представници удружења грађана Геј стрејт алијансе  и Лабриса најавили су да ће Парада поноса бити одржана током лета у Београду.

ГСА и Лабрис потписале су Меморандум о сарадњи на организацији Параде поноса, а у току је и потписивање прогласа за јавност Србије "Нека буде Парада поноса", који је подржало око 50 невладиних организација.

Проглас позива на престанак сваког облика насиља и дискриминације над ЛГБТ (лезбо-геј-бисексуал-трансексуал) особама у Србији и на њихово право на мирно окупљање, рекао је Борис Милићевић из ГСА.

"Ми мислимо да је 2009. година одлучујући тренутак када ће ЛГБТ популација у Србији да победи страх и пређе из улоге жртве, која јој је била додељена од стране читавог друштва, у једну активну улогу бораца за равноправност не само ЛГБТ особа већ свих грађанки и грађана Србије", рекао је Милићевић.

Милићевић сматра да је битно што имају подршку широких слојева друштва, невладиних организација, бројних јавних личности и многих политичара и да је пажња међународне јавности врло велика.

"Такође врло је битно што је и полиција Србије значајно променила однос према читавој ЛГБТ популацији, и то су неки основни аргументи зашто сматрамо да ћемо моћи ове године да организујемо успешну Параду поноса", рекао је Милићевић.

Представник Лабриса Драгана Вучковић каже да се та организација бори "за једнакоправност ЛБГТ популације унутар србијанског друштва" и да је важно да се оваква манифестација одржи не само ове већ и наредних година.

Вучковић је објаснила да Парада поноса "није ни провокација ни парадирање у негативном смилсу и са негативном конотацијом...већ основно људско право на мирно окупљање".

Према њеним речима, то је "политички протест којом једна дискриминисана група у друштву врло јасно упућује одређене политичке захтеве држави и скреће пажњу на себе, постаје видљива и доприноси свом бољем положају и поштовању људских права".

"Чврсто верујемо да је полиција спремна да професионално и добро сарађује са нама и обезбеди овај скуп и убеђени смо да ће надлежне државне институције и органи учинити све да Парада поноса прође безбедно", каже Вучковић.

број коментара 10 пошаљи коментар
(субота, 02. мај 2009, 10:12)
anonymous [нерегистровани]

Ponos, otpor i naravno patriotizam

Kapitalizam propada, krizira, a „mi“ ispaštamo.
Isto tako svako (naravno ko želi) može da se izbori za svoj ponos...
Ponos me podseća na dve stvari: prvu, da je ponos u „našem“ društvenom slučaju bio blizak
patriotizmu, a u drugom da svako treba da se izbori za svoj ponos i opravda samozvano liderstvo unutar svoje populacije, i/li svoj projekat za koji je podigao novac. Parada i protagonisti paradiranja proći će baš kao i Otpor, revolucija i revulucionari... Svaka slučajnost je namerna ili možda nije?

(среда, 29. апр 2009, 11:11)
anonymous [нерегистровани]

bolesno

Podržavam komentar : Ne bi mi bilo prijatno da mi to saopsti moje dete. Ali glavni razlog neprijatnosti ne bi bilo to sto nije "ispravne" seksualne orjentacije, vec saznanje da ce odrastati i ziveti okruzeno ljudima koje razmisljaju slicno kao i Vi.

"Bolesno" je za mnoge ljude ono što njihova navika metaliteta tako okarakteriše...

(среда, 29. апр 2009, 03:03)
r2d3 [нерегистровани]

bolesno

Ne bi mi bilo prijatno da mi to saopsti moje dete. Ali glavni razlog neprijatnosti ne bi bilo to sto nije "ispravne" seksualne orjentacije, vec saznanje da ce odrastati i ziveti okruzeno ljudima koje razmisljaju slicno kao i Vi.

(среда, 29. апр 2009, 01:47)
anonymous [нерегистровани]

bolesno2

Licno, rekao bih mu, Sine, ja te volim. Kao sina. (Ako zasluzuje.)

(среда, 29. апр 2009, 00:43)
anonymous [нерегистровани]

bolesno

"Voleo bih samo da pitam kako bi svako od nas reagovao da mu dete saopsti da je homoseksualac?"
Потписујем овај коментар

(уторак, 28. апр 2009, 22:23)
igor [нерегистровани]

bolesno

Voleo bih samo da pitam kako bi svako od nas reagovao da mu dete saopsti da je homoseksualac?

(уторак, 28. апр 2009, 18:55)
anonymous [нерегистровани]

Nesto potpuno nepotrebno

Nemam nista protiv homoseksualaca i drugih "seksualnih manjina" ali te parade su velika glupost i nesto sto iritira druge. Ako vec zele da se bore za neka svoja, kobajagi, ugrozena prava neka to cine na neki drugi nacin koji nece smetati drugima. Ja sam nudista pa mi ne pada napamet da da to isticem pred svima ili da se setam nag ulicom.

(уторак, 28. апр 2009, 18:10)
anonymous [нерегистровани]

Ajmo i mi normalni da imamo svoj dan

Kako je krenulo po svetu a kod nas se kopira, doce vreme kad ce heteroseksualci biti u manjini pa cemo morati da odrzavamo parade.

(уторак, 28. апр 2009, 16:56)
anonymous [нерегистровани]

Delije-Sever

ako se ponovo to sto se desilo prosli put, bice sramota za nase drustvo, a ljudi koji su proslog puta ya to odgvorni, a koje ti podrzavas, trebalo bi da budu u zatvoru, kao u svakoj civilizovanoj zemlji.

(уторак, 28. апр 2009, 16:47)
Borko [нерегистровани]

Delije-Sever

Proci ce kao i proslog puta!!!