Светски дан вода

Генерална скупштина Уједињених нација од 1993. године обележава 22. март као Светски дан вода. Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" организоваће стручну конференцију о активностима на имплементацији протокола "Вода и здравље".

Уједињене нације обележиће 22. март - Светски дан вода, којим желе да укажу на важности заштите вода и њен недостатак у многим крајевима света.

Овогодишња тема Светског дана вода односи се на изазове и размену знања о квалитету воде чије очување и заштита налазе место у Протоколу "Вода и здравље".

У обележавање тог датума укључиће се и Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", који ће организовати стручну конференцију на којој ће бити речи о активностима везаним за спровођење тог протокола, као и о директиви ЕУ о квалитету површинских вода које се користе за рекреацију.

У Србији постоји велики број површинских вода које се користе као јавна купалишта где велики број грађана долази на одмор и рекреацију, па је самим тим и контрола квалитета ових вода од великог значаја.

Према подацима Института "Батут", у 2008. години у Србији је контролисано 56 површинских вода које се користе за рекреацију и то, 28 у централној Србији и 28 у Војводини.

Од укупног броја контролисаних површинских вода које се користе за рекреацију, 12,5 одсто вода у централној Србији показује одступање само у физичко-хемијском погледу од прве и друге класе.

"Батут" подсећа да је у циљу обезбеђења хигијенски и здравствено исправних површинских вода које се користе за рекреацију, а самим тим и заштите здравља становништва, неопходно спровести хармонизацију прописа Србије са прописима ЕУ.

Генерална скупштина Уједињених нација, резолуцијом 1992. године у Рио де Жанеиру, за Светски дан вода одредила је 22. март. Обележавање овог дана почело је 1993.године, а од 2005. године почела је да се обележава и Декада вода.

Према подацима УН, око милијарду људи у свету нема приступ здравој и чистој води.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво