Неопходна стратегија високог образовања

Србија је на данашњи дан пре 105 године добила Закон о универзитету, чиме је Велика школа прерасла у Универзитет. Неопходно направити стратегију високог образовања, поручио министар просвете Жарко Обрадовић.

На данашњи дан пре 105 година, Србија је добила Закон о универзитету којим је Велика школа основана још 1808. године, прерасла у Универзитет. Универзитет је у свом саставу имао три факултета - Филозофски, Правни и Технички, а Сима Лозанић именован је за првог ректора.

Ректор Универзитета у Београду Бранко Ковачевић рекао је да ће Универзитет у Београду захваљујући донаторима и задужбинарима био један од најбогатијих универзитета пре другог светског рата у Европи.

Према речима Ковачевића, од дела те имовине која је Универзитету остала на коришћење, поштујући вољу задужбинара, додељује се око 260 стипендија годишње.

Министар просвете Жарко Обрадовић каже да је неопходно направити стратегију високог образовања зато што је проходност студената нижа него што смо очекивали.

Расправа о Закону о Универзитету трајала је готово пуних 15 година. Претходила му је вишедневна скупштинска расправа. Тадашњи послананици, већином трговци и сеоске газде, подозриви према интелигенцији и високом образовању, прихватили су предлог и од 117 присутних посланика за закон је гласало њих 110.

Универзитет се тако од самог почетка борио са недостатком простора, наставника и материјалних средстава. Зато су у помоћ притицали многи донатори.

Универзитет у Београду временом је изнедрио друге универзитете бивше Југославије и Србије.

Србија је 2003. године приступила Болоњском процесу, а тренутно је актуелан закон из 2005. године. У њему има доста отворених питања на које треба сами да дамо одговоре, кажу у Министарству просвете.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво