Земљотрес на Космету

Земљотрес јачине пет степени Рихтерове скале регистрован у месту Исток крај Пећи на Косову и Метохији. Подрхтавање се осетило у већем делу Србије и Црне Горе. За сада нема информација о евентуалној штети.

У 14 часова и 38 минута земљотрес јачине пет степени Рихтерове скале погодио је северни део Косова и Метохије, а осетио се у већем делу Србије.

Како РТС сазнаје од директорке Сеизмолошког завода Славице Радовановић, епицентар је био у региону Пећи код места Исток. Земљотрес одговара интензитету од шест до седам степени Меркалијеве скале.

Радовановић је рекла да је у претходном периоду најавила, на основу сеизмолошких прогноза, да се могу очекивати потреси тла на нашем простору.

Она је навела и да се са сигурношћу не може рећи да ли данашњи удар био и завршни у овом земљотресу, додајући да ће се то ускоро знати.

Према њеним речима, уколико данашњи удар није био завршни, онда се може очекивати и "серија мањих, односно слабијих удара" чиме ће бити окончан данашњи земљотрес.

"Постоји могућност за мање ударе, а за пар дана поуздано ћемо знати о чему се ради", рекла је директорка Републичког сеизмолошког завода.

При таквим подрхтавањима могућа су мања оштећења на објектима, кажу сеизмолози.

Нема информација о материјалној штети 

Многи грађани у моменту потреса напустили су своје станове и куће, а по првим информацијама од земљотреса није причињена материјална штета, јавља дописник Танјуга из Приштине.

Земљотрес се осетио у Приштини, Косовкој Митровици, Зубин Потоку, Врању и околини.

Како је саопштио Сеизмолошки завод Црне Горе, земљотрес се осетио у Црној Гори а највише у Рожајама, Беранама, Плаву, али и у Подгорици.  

Председник Општине Зубин Поток Славиша Ристић рекао је за агенцију Бета да за сада нема информација о евентуалној штети земљотреса.

Ристић је додао да, иако се земљотрес снажно осетио, мисли да нема озбиљнијих оштећења или повређених људи.

Како су мештани Зубиног Потока рекли за Интернет портал РТС-а, земљотрес је трајао између 10 и 15 секунди.

"Чим сам осетила земљотрес напустила сам кућу. Уплашила сам се пошто је подрхтавање трајало неких 10 секунди", каже за сајт Сања Каравелић.

У северној Косовској Митровици је након потреса нестало струје и у оним деловима града који су је претходно имали.

"Био је веома јак земљотрес, струја је нестала а у једном тренутку се чинило као да ће се кућа срушити", рекао је за Интернет портал РТС-а мештанин Косовске Митровице Марко Радомировић.

Број коментара 103

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи