Без продужетка рока за легализацију

Пријаве за легализацију бесправно изграђених објеката примаће се до четвртка. Процењује се да је више од 90 одсто власника већ поднело захтев. Градоначелник Ђилас најавио нове олакшице за легализацију.

По свему судећи, после два продужења, новог рока за легализацију неће бити. Процењује се да је око 90 одсто власника бесправно подигнутих објеката већ поднело захтев. Пријаве за легализацију објеката примаће се до четвртка, 11. марта.

Иако је довољан само захтев за легализацију, многи се труде да у последњем тренутку прибаве и нека документа, па су на шалтерима катастра, који је донедавно штрајковао, гужве огромне.

И катастар и општински шалтери за легализацију у већини градова најављују да ће наредна три дана радити дуже. У Београду се захтеви предају и у новоснованом Градском секретаријату за легализацију. У његовој надлежности за сада су само објекти чија је површина већа од 800 квадрата.

Предраг Вучић из Градског секретаријата за легализацију каже да је од општинских секретаријата преузето око 5.000 предмета.

На првој седници Скупштине града, посао Секретаријата требало би да буде проширен и на остале објекте. Процењује се да ће у процес легализације, само у престоници, ући око 180.000 објеката.

Попуст за легализацију

Градоначелник Београда Драган Ђилас рекао је да ће на наредној седници, у марту, бити донете све олакшице које ће се примењивати у процесу легализације.

"Као што смо најавили, грађанима који су сами партиципирали у изградњи инфраструктуре, то ће прерачунати и одбити од цене легализације.

По закону, сви који легализују куће до 100 квадрата, имају попуст од 60 одсто. Уз плаћање на рате, у већини општина понудили су и додатну погодност, у Чачку ће олакшицу и до 40 одсто добити они који легализују објекте и до 400 квадрата, а у Ужицу сви који једноктартно плате легализацију.

Предраг Гавовић из Градског већа Ужица, рекао је да је попуст за једнократну уплату 30 одсто и, осим тога, још 30 одсто, уколико је инвеститор бесправног објекта улагао у инфраструктуру.

Процењује се да ће, у просеку, легализација објекта од 100 квадрата коштати од 400 до 500 евра. Сав новац прикупљен од легализације биће уложен у инфраструктуру.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво