Преглед штампе (10. 04. 2009.)

Аутономија не прети држави, Факултети подигли школарине, Пререгистрација "црногораца" за 1.500 евра!, Звезда пред стечајем, наслови су из данашњих новина

Аутономија не прети држави

Усвајање Статута и Закона о преносу надлежности мери се недељама, а не месецима. Био бих презадовољан ако се то догоди пре летње паузе. То нам је врло важно, како бисмо припремили администрацију и буџет за преузимање надлежности од 1. јануара наредне године. Зато је битно да оба документа буду усвојена пре летње паузе, а не, рецимо, тек на јесен - каже у интервјуу, за "Новости", Бојан Пајтић, председник Извршног већа Војводине и потпредседник ДС.

- Нема дилеме да је скоро усвајање могуће, јер је читав процес доведен до самог краја. Задовољни смо понуђеним текстом јер уважава 90 одсто наших захтева. Наше највеће незадовољство је било због тога што је предуго трајао цео процес. Али, морамо бити искрени, сама суштина предлога текста је врло коректна. Наше примедбе су: формирање покрајинског Статистичког завода, педагошки надзор у школама, право покрајине да организује социјални дијалог на својој територији, да утврђује репрезентативност синдиката...

Бојан Пајтић сматра да критичари Статута нису у праву. „У том смислу ми у ДС се водимо само једним начелом - Статут треба да буде користан и Војводини и Србији и да допринесе бољем животу свих грађана. Слична расправа вођена је поводом Устава Србије. Када сам рекао да ће Устав Војводини омогућити сваке године од 15 до 20 милијарди динара за нове инвестиције, многи су ме критиковали. Сада се те странке диче нашим Фондом за капитална улагања као својим политичким успехом."

- Намерно је погрешно тумачена институција међурегионалних споразума. Ми споразуме са другим регијама одувек закључујемо, и за време Слободана Милошевића, и пре њега. Сад се неко досетио да те споразуме прогласи за међудржавне. То је којешта. Наравно да Војводина нити може, нити има амбицију да закључује уговоре са Америком, Турском, Јапаном...

Факултети подигли школарине

Будући бруцоши који не успеју да жељени факултет упишу о трошку буџета мораће за школарину да издвоје нешто више новца него њихове колеге прошле године. Већина факултета одлучила је да цену студија усагласи са порастом трошкова живота на мало, па ће матуранте сачекати од 5.000 до 10.000 веће цене. Ипак, поједине високошколске установе су изашле у сусрет колегама тако што нису мењале ценовник.

До уписа на факултете остало је мање од три месеца, а будући студенти још не знају уписне квоте, ко је све добио акредитацију, а није одређена ни висина школарине на свим високошколским установама. Ипак, судећи према најавама са универзитета у Србији, цена самофинансирајућих студија ће бити виша за проценат раста цена на мало, што би значило да ће школарине бити скупље највише до 15 одсто, у зависности од одлука савета факултета.

Тако ће поступити и на Економском факултету у Београду, где ће будући студенти уместо досадашњих 90.000 динара плаћати осам до девет одсто више. Слично је и на Филозофском факултету где је цена повећана за 7.000 динара, па ће студенти плаћати 118.000 динара, док ће на Електротехничком плаћати десет одсто више. Што значи да ће у зависности од смера будући бруцоши морати да припреме од 79.200 до 178.200 динара. Више пара издвајаће и матуранти који се определе за Правни факултет где је школарина скочила за 5.000 динара.

- Ми смо заиста повисили цене за десет одсто колико износи и раст трошкова на мало. Ипак, ако се узме да је евро скочио у односу на динар, испада да су школарине заправо ниже него што су биле - кажу у деканату Електротехничког факултета у Београду.

Исто објашњење дали су и на осталим факултетима, али су додали да су им то постала једина средства која могу искористити да среде објекат и студентима омогуће боље услове.

Сазнајемо: Пререгистација „црногораца" за 1.500 евра!

Влада Србије ће дозволити пререгистрацију аутомобила регистрованих у Црној Гори уз плаћање 10 посто царине и 18 одсто ПДВ-а, сазнаје Прес. Пререгистрација ће бити ограничена на три месеца, а возила ће моћи да се региструју у Србији иако не испуњавају ЕУРО 3 стандард, сазнаје Прес.

Процењује се да грађани Србије тренутно возе 50.000 аутомобила регистрованих у Црној Гори. Просечна вредност ових аутомобила, према процени, јесте око 5.000 евра, па ће по овој рачуници за пререгистрацију једног аутомобила морати да се плати 1.500 евра (погледајте табелу). Укупно, дакле, држава ће на пререгистрацији „црногораца" зарадити више од 70 милиона евра!

Како сазнајемо, током ове акције Влада Србије ће дозволити чак и држављанима Црне Горе да пререгиструју своје аутомобиле по истим условима. Они ће моћи да таква пререгистрована кола предају на рециклажу и остваре право на попуст од 1.000 евра у куповини крагујевачког „пунта".

Иначе, после истека рока од три месеца, возила са црногорским таблицама која возе српски грађани биће одузимана у ригорозним контролама саобраћајне полиције.

- „Црногорци" ће имати разуман рок за пререгистрацију. После тога на њих ћемо стриктно примењивати закон. Као што грађани Србије немају право да возе кола са немачким таблама, неће имати право ни да возе „црногорце" - објашњава саговорник Преса из врха Владе Србије.

Звезда пред стечајем

Тмурна атмосфера владала је на „Маракани" дан после 136. првенственог „вечитог дербија", у коме је прекинута традиција Звездине непобедивости у шампионату на стадиону Партизана, дуга чак осам година. Катастрофална игра „црвено-белих", безвољни и немотивисани играчи, грешке тренера Јаневског допуњени су и паљењем северне трибине стадиона у Хумској улици од најватренијих навијача Звезде „делија".

Хаотична ситуација у клубу којој се не назире крај, јер су дуговања наводно порасла на 25 милиона евра, све више практично доводи Звезду пред стечај! Ово тешко стање условило је и (не)очекивани протест играча, који су ултимативно тражили хитан састанак са председником Деном Таном, с којим ће се састати данас у 15 часова у свлачионици на „Маракани"!

Иако играчи истичу да су свесни кривице за лоше резултате и игре ове сезоне, заједнички су поручили да више не могу да издрже готово неподношљиву атмосферу и притисак, па ће од Тане тражити одговоре на сва питања која их већ дуже време тиште.

Звездин спортски директор Илија Ивић изјавио је јуче да су од новајлија тамнопути млади репрезентативац Гане Авал Исах и нападач националног тима Јужне Африке Бернард Паркер стандардно добри, као и да је реално очекивати да клуб на лето напусте капитен Милијаш, иако је недавно продужио уговор на четири године, и искусни везиста Короман. Оно што Ивић није рекао, а што га највише боли, јесте чињеница да Исах и Паркер ове године нису добили ни динар од Звезде...

На јучерашњем тренингу приметно нервозан је био и словеначки репрезентативац Мирнес Шишић, коме Звезда није дала новац ни за кирију, па му је запрећено да ће бити избачен из изнајмљеног стана на Вождовцу. О овим проблемима, члан Управног одбора Драгољуб Лекић за „Политику" је изјавио:

- Тачно је да странцима дугујемо новац, али Звезда је озбиљан клуб и гарантујем да ће сви бити исплаћени. Они су били међу запаженијим актерима дербија у нашем тиму, показавши да новац не би требало да буде главни мотив, као што је очигледно неким домаћим „звездама". Због тога заслужују похвалу и обећавам да ће имати пуну подршку руководства клуба.    

Илија Ивић је покушао да објасни велико посрнуће нашег најтрофејнијег клуба. Он није желео да коментарише паљење северне трибине на стадиону Партизана, али је рекао да му је „жао навијача", после пораза Звезде у дербију.

Тренер Чедомир Јаневски, који је ангажован на Ивићеву препоруку, није оправдао очекивања, а чини се да нема ни потребан ауторитет код играча.

- Када се заврши сезона, анализираћемо и његов рад - закључио је Ивић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво