Изабран Здравствени савет Србије

Почео са радом Здравствени савет Србије. Оснивање Савета предвиђено Законом о здравственој заштити, а прави задатак нови почетак у здравственом систему Србије и јачање здравственог потенцијала становништва, каже министар Томица Милосављевић.

Избором председника почео је са радом Здравствени савет Србије. Оснивање Савета предвиђено је Законом о здравственој заштити, и то је један од важних корака да у здравственом систему грађани добију одговарајућу здравствену заштиту.

По саветодавној и стручној улози то ће бити највише тело у здравственом систему Србије.

Новоизабрани Здравствени савет има 15 чланова који су изабрани 18. марта на седници Скупштине Србије, са мандатом од пет година. Кажу да је то за њих велика част, али да их чека и велики посао.

"Сматрам да је у здравству доста урађено али и доста треба још да се уради, јер је то један страшно осетљив сегмент друштва, осетљив за сваког појединца", тврди Мирјана Апостоловић, професор Стоматолошког факултета у Нишу.

Председник Савета Драган Делић је редовни професор Медицинског факултета у Београду и стручњак за здравствено осигурање и финансирање. Истиче да је за успешан рад Савета најважнија сарадња са грађанима.

"Те везе су доста покидане, захваљујући између осталог и нама лекарима, те везе морамо да ојачамо, да нађемо неке модусе и да се грађанство слободно обраћа савету са својим идејама и предлозима", рекао је доктор Драган Делић, председник Здравственог савета.

Усклађивање са европским стандардима

Савет има 11 надлежности, између осталих да прати развој система здравствене заштите и здравственог осигурања и њихово усклађивање са европским и међународним стандардима, и да предлаже мере за очување и унапређење стања и јачање здравственог потенцијала становништва. Учествоваће и у припреми плана за развој здравственог система у наредних неколико година.

"Први непосредан задатак савета биће да после неколико месеци припрема већ почетком 2010. године уз нашу помоћ означи нови почетак у нашем здравственом систему", каже Томица Милосављевић, министар здравља.

"Стручна и саветодавна функција овог високог тела уверена сам биће пре свега од велике користи за поправљање система здравствене заштите јер ништа није тако добро да не може да се поправи", рекла је Славица Ђукић-Дејановић, председница Скупштине.

Средства за рад Савета обезбеђена су из буџета, сами ће донети пословник о раду који ће бити јаван а дужни су да најмање једном годишње поднесу извештај Скупштини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво