Све школе треба да буду "школе без насиља"

Стварање безбедног окружења малишанима у школама и око њих могуће је само уз хитну заједничку акција свих, владиног и невладиног сектора, запослених у просвети, деце, родитеља, али и медија, рекао министар просвете Жарко Обрадовић.

Министар просвете Жарко Обрадовић отворио је дводневну конференцију "Ка сигурном и подстицајном окружењу за децу" и том приликом доделио сертификате "Школа без насиља" за 32 школе.

Обрадовић је истакао да је за стварање безбедног окружења малишанима у школама и око њих потребна хитна заједничка акција свих - владиног и невладиног сектора, запослених у просвети, деце, родитеља, али и медија.

Основа за активности и мере које Влада Србије предузима у том циљу је Национални план акције за децу који је припремио Савет за права детета, а Влада усвојила фебруара 2004. године, истакао је министар.

Према његовим речима, ресорно министарство је, уз подршку Уницефа и Британског савета, у оквиру пројекта "Школа без насиља", припремило и дистрибуирало посебни Протокол за заштиту деце и ученика од насиља, злостављања и занемаривања, као и приручник за примену тог протокола.

Приручници су намењени запосленима у васпитно-образовним установама, али и деци, родитељима, представницима локалне заједнице, као и осталим заинтересованим установама и појединцима које су укључене у превенцију и решавање проблема насиља над и међу децом.

Безбедно и подстицајно окружење за децу

Директорка Уницефа за Србију Јудита Рајхенберг задовољна је због чињенице да је пројекат "Школа без насиља" на конференцији окупио све институције државе, невладине организације, децу, родитеље, али и донаторе, јер је то знак да су сви одлучни да заједно створе безбедно и подстицајно окружење за децу.

"Добро је да су у актима које је донела држава садржани и резултати 'Школе без насиља'", оценила је Рајхенбергова и додала да ће на тај начин пројекат наставити да живи и постати део система образовања.

Резултати су изузетно добри, сматра Рајхенбергова, и истиче да 64 одсто ученика тврди да познаје своје вршњаке који су понашање променили на боље, као и да чак 80 одсто родитеља сматра да зна шта су основна полазишта "Школе без насиља".

Резултати Уницефа показују да готово две трећине малишана сматра да може да препозна и реагује на насиље на одговарајући начин, рекла је директорка Уницефа и истакла да је за изградњу безбедне средине за малишане потребна подршка широке мреже организација и установа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи