Пререгистрација аутомобила са страним таблицама

Обавезна пререгистрација возила са страним и економским таблицама на домаће таблице у наредна 3 месеца, потврђено је РТС-у. Казне, одузимање таблица и искључивање возила из саобраћаја.

Власници аутомобила са страним и економским таблицама биће принуђени да их пререгиструју на домаће у наредна 3 месеца, потврђено је РТС-у у Влади Србије.

Обавеза пререгистрације на домаће таблице биће регулисана посебним законом. Они који то не учине у наредна три месеца биће кажњени новчаним казнама, одузимањем таблица и искључивањем возила из саобраћаја.

Власници возила са страним и економским таблицама мораће да плате ПДВ од 18% и царину. За увоз аутомобила из земаља европске уније, царина је 10 одсто а таксе се обрачунавају на тренутну тржишну вредност возила, по листи коју примењује Ауто-мото савез Србије.

Влада још увек није утврдила како ће додатно опорезовати аутомобиле велике кубикаже и луксузне станове. Додатни намет ће бити уведен за аутомобиле са више од 2 хиљаде кубика, али да ће се водити рачуна и о старости возила.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да су сви предлози о решавању проблема аутомобила са страним таблицама за сада само идеје и да кончано решење још увек није нађено.

"Ја сам тражио да се то питање што пре реши. У Србији има доста возила која возе наши грађани, не само са црногорским таблицама већ и возила с таблицама других држава. Треба наћи решење, које ће бити разумно и омогућити грађанима Србије да, уколико желе, та возила пребаце на српске таблице", рекао је Дачић.

Онемогућена вожња са страним таблицама

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да ће новим законским прописима бити онемогућено да наши грађани управљају возилима са страним таблицама.

То ће се односити како на возила са црногорским регистарским таблицама, тако и на возила која имају таблице других држава, а којима управљају грађани који имају боравак у нашој земљи, рекао је Дачић на конференцији за новинаре, на којој је представио Предлог закона о безбедности у саобраћају.

Подсетивши да тако нешто није дозвољено ни у једној земљи, Дачић је казао да тај проблем неће бити решен тим законом, већ неким другим законским решењима.

"Да ли ће такве таблице бити пребачене на српске таблице или ће неко ко вози та возила имати привремени боравак у иностранству - уредиће неки други прописи", додао је Дачић.

Дачић је нагласио да ће, такође, бити спречене злоупотребе са економским таблицама, "с обзиром на то да постоје појединци који користе таква возила, а немају на то право".

Према његовим речима, прецизно ће бити уређено ко ће убудуће имати право да управља возилима са економским таблицама.

Због безбедносних разлога више неће моћи наши грађани да управљају возилима страних таблица и да полиција не зна ни ко су власници нити ко корисници тих возила, закључио је Дачић.

 

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво