Ћирилични домен до краја године

До краја године почеће са функционисањем Интернет домен на ћирилици, најавила министарка Јасна Матић. Ознака домена ће највероватније бити "срб".

Министарка за телекомуникације и информационо друштво Јасна Матић рекла је да ће ћирилични Интернет домен почети да функционише до краја ове године, а његова ознака ће највероватније бити "срб".

Ћирилични домен је постао реална могућност од прошле године, када је Интернет корпорација за доделу имена и бројева започела убрзан процес успостављања националних домена за државе које користе нелатинична писма, указала је Матић после отварања свечане прославе Дана националног Интернет домена Републике Србије.

"Ово ће првенствено олакшати интеграцију Интернет адреса у различите текстове како не би дошло до проблема у конверзији, јер оне на тај начин постају један од података у тексту на нашем писму" , објаснила је министарка.

Према њеним речима, увођење ћириличног домена биће један од елемената који ће омогућити да се Интернет у Србији све више користи, да буде у потпуности доступан на нашем писму, као и да постане не само део свакодневног живота грађана, него и средство комуникације грађана, државе и привреде.

"На овај начин развиће се и потенцијали електронске управе и електронске трговине што ће омогућити да Србија, као и друге развијене земље, то искористи за унапређење своје конкурентности и квалитета живота својих грађана", додала је министарка Матић.

Директор Регистра националног Интернет домена Србије (РНИДС) Ненад Маринковић истакао је да регистровању ћириличног домена код ИЦАНН-а претходи спровођење шире јавне расправе на националном нивоу.

У циљу промоције националног домена и уопште Интернета у Србији, Маринковић је указао да је РНИДС први пут ове године направио мало активнији план присуства у јавности и на ИТ догађајима.

"Верујемо да ће овакве активности допринети да јавност препозна интерес за подржавање националног домена, као и да схвате да они који брину о националном домену заиста и улажу у Интернет заједницу у Србији", истакао је Маринковић.

Када је реч о "rs" домену, који је почео да се уводи пре три године, Маринковић је указао да се према проценама, месечно региструје око 1.000 домена и да та цифра тренутно износи око 60.000.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво