Војводина убрзано стари

Најновији подаци показују да становништво Војводине убрзано стари, пошто је ниво рађања за десет одсто мањи од потреба просте репродукције.

Последњих двадесет година у  45 војвођанских општина, регистрована је  негативна  стопа природног прираштаја.

Сваке године умре десетак хиљада људи више  него што се роди, а за 70 година би становништво Војводине могло бити преполовљено, оценила је Славица Рашајски помоћница покрајинског секретаријата за демографију, породицу и друштвену бригу о деци.

Удео старијих од 60 година је 21 одсто, а младих до 19 година свега 18 процената, наводи она.

"Присутан је све мањи број бракова, пад фертилитета, одлагање формирања брака за касније године живота, пораст ванбрачних рађања и малолетничких трудноћа, ширење једнородитељских породичних домаћинстава посебно мајки са децом и благо повећан број развода", рекао је др Бранислав Ђурђев један од аутора студије "Становништво и домаћинства Војводине почетком 21. века". 

Према извештају Фонда за популацију УН, Србија и Војводина имају једну од најстаријих популација у Европи.

За две до три године то би могло довести до проблема са радном снагом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво