Јубилеј ВМА

Свечаном академијом у Народном позоришту обележена је 166. годишњица постојања Војномедицинске академије у Београду. Задаци-приближавање европским стандардима и рад као интегрисани систем здравства, рекао генерал-мајор Миодраг Јевтић, начелник ВМА.

Поводом обележавања 166 година од оснивања Војномедицинске академије, начелник те установе генерал-мајор Миодраг Јевтић рекао је да је претходна година по активностима и успесима била историјска, али да ће се даље радити на приближавању европским стандардима и интеграцији у систем здравства.

"Задатак нам је био да уведемо што више људи и метода, да се приближимо европским болницима, али и да се што више интегришемо у систем здравства. Раније су услуге ВМА користили само војни осигураници, а од пре две године ВМА је постао интегрисан систем, па у нашу установу могу доћи сви грађани", рекао је генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић, начелник ВМА, гостујући и у Јутарњем дневнику РТС-а.

"Уписали смо прву генерацију студената медицине, тако ћемо школовати кадрове за потребе система одбране, а били смо и активни учесници у припреми мировне мисије у Чаду, где су наше колеге показале да ни за чим не заостају у свету медицине", рекао је Јевтић.

"Такође, највеће спортско такмичење, Универзијада, био је под здравственом контролом ВМА, где је сваки пети припадник наше установе био ангажован на здравственој заштити спортиста", рекао је генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић, наглашавајући да је ова година за ту установу историјска.

Начелник ВМА нагласио је да је прошле године извршена ИСО сертификација свих стандарда, по којима налази издати у тој установи постају валидни широм Европе. Уз то , акредитовано је пет лабораторија, а часопис те установе "Војносанитетски преглед" уврштен је међу најеминентније светске часописе.

Награде најбољима

Начелник Војномедицинске академије најавио је да ће од сутра ВМА радити као ургентни центар здравства сваке среде.

"Војномедицинска академија је обуком људи изабрана за регионални ценатар за војну обуку, што значи да ћемо убрзо имати колеге из окружења са којима ћемо се обучавати за функционисање услед масовних катастрофа", рекао је Јевтић.

Само прошле године прегледано је више од пола милиона пацијената, на болничком лечењу било је 35.000 људи, урађено су 24.000 хируршких интервенција, и преко три милиона различитих дијагностичких и терапеутских процедура.

На свечаној седници поводом овог јубилеја додељене су дипломе докторима наука, уручене медаље хируршком тиму који је четири месеца провео у мировној мисији у Чаду, и додељене Повеље онима са којима успешно срарађују.

У кругу зграде откривена је биста Михајила Мике Марковића, начелника санитета српске војске и председника Српског лекарског друштва.

Поводом 166. годишњице рада ВМА одржана је и свечана академија у Народном позоришту, којој су присуствовали премијер Мирко Цветковић, потпредседник Владе Јован Кркобабић, министар просвете Жарко Обрадовић, патријарх српски Иринеј.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво