Поплаве у тимочком крају

У Зајечару под водом више од 600 кућа, поплава се проширила и на општине Бољевац и Неготин. Евакуисано 300 људи. Од свих поплављених подручја најгора ситуација у Зајечару, али ипак боље од очекиваног, рекао начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић.

Пораст водостаја Црног Тимока изазвао је велике проблеме становницима Зајечарског округа. Осим у Зајечару, где је под водом више од 600 кућа и евакуисано 300 људи, поплава се проширила и на општине Бољевац и Неготин, где су угрожени локални путеви и више стотина плодних ораница.

Обала Тимока у центру Зајечара је обезбеђена и нема бојазни од изливања на куће и дворишта у непосредној близини реке. Водостај Црног Тимока је растао, па потом опао за 20 центиметара.

Због топљења снега са околних планина Црни Тимок плави општину Бољевац, у којој су угрожена сва насиља у приобаљу реке.

Председник општине Бољевац Горан Адамовић наводи да је насељу Луковац поплављено 80 домаћинстава. Према његовим речима, ситуација је иста у општинама које се налазе низводно од Бољевца.

"Екипе Сектора МУП-а Србије за ванредне ситауције поставили су насипе и утврде на девет најкритичнијих тачака у сливу Црног Тимока, од његовог извора до крајњих тачака", рекао је помоћник начелника тог сектора Бобан Стевановић.

Стевановић је рекао да је на тим тачкама постављено око 4.000 џакова песка уз стално праћење развоја хидрометеоролошких прилика.

"Нема места опуштању и сада се на лицу места налази 85 припадника Сектора за ванредне ситуације, укључујући и два тима за рад и спасавање на води и појачане снаге Управе за ванредне ситуације из Крагујевца и Одељења за ванредне ситуације из Јагодине", навео је Стевановић.

Нижем нивоу воде у Црном Тимоку требало би захвалити ниској температури на Ртњу, на којем је престало нагло отапње снега. Због изливања река неке деонице путева су под водом.

Млава нагло расте

Водостај Млаве код Старог Костолца у последњих неколико сати расте осам центиметара на сат, а привремени пешчани насипи за сада спречавају воду да допре до првих домаћинстава у селу, изјавио је градски координатор за одбрану од поплава у Пожаревцу Слађан Стевић.

Водостај Млаве је тренутно 210 центиметара, што је изнад нивоа кућа у нижим деловима села.

"Уколико се овакав тренд пораста настави и наредних сати, највероватније ћемо морати да евакуишемо део становника села", рекао је Стевић и додао да се насипи и даље подижу и ојачавају.

Преливање Бованског језера

У Алексинцу се излила река Моравица и током ноћи изазвала доста проблема. Ситуација се од јутрос смирује а ниво воде стагнира, и у лаганом је опадању. Током ноћи поплављено је око 50 кућа и 100 дворишта, као и оранице уз реку Моравицу.

"У овом тренутку покушавамо да спасимо имовину која се може спасити. Оно што остане после ове стихије мораћемо да санирамо дугорочно. Имамо последице и на инфраструктури", рекао је председник општине Алексинац Иван Димић.

Тренутна ситација је стабилна. Бедеми ће данас бити ојачани, због најаве да ће током поподнева опет бити кише, изјавио је Димић агенцији Бета. Припадици Краљевачког и Нишког тима за спасавање су у том месту, а током дана се очекује и долазак радника Србија воде са механизацијом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво