Ниво река у порасту

Водостај река у Србији и даље у порасту. Прорадило клизиште у Књажевцу. И даље критично код Зајечара. Тимок пробио насип код Неготина. У ваљевском крају, ситуација најтежа у општини Уб.

Ниво река у Србији и даље расте, али је у већини места испод коте ванредне одбране од поплава, осим у Зајечару, у токовима Црног и Белог Тимока.

У Књажевцу је синоћ прорадило клизиште. Читаво брдо обрушило се на неколико кућа у центру града, али нико није повређен. Станари су евакуисани код рођака и пријатеља.

Мештани из околине Књажевца коментаришу да је брдо већ два пута до сада склизнуло и да се процењује да има око хиљаду кубика.

Невоље Зајечараца и мештана околиних села са поплавама не престају пошто им сада прети и Црни Тимок.

Због топљења снега на Ртњу, Црном Врху и Честобродици, нови поплавни талас приближава се Зајечару. Ватрогасно-спасилачке чете, заједно са грађанима, постављају бедеме како би одбранили зајечарска насеља Подлив, Котлујевац и део Попове плаже, омиљеног купалишта Зајечараца.

Џакови са песком постављају се и у Гамзиградској бањи и селу Звездан.

Градска управа позвала је грађане да евакуишу децу, старе и животиње и онда притекну у помоћ специјализованим екипама.

Ватрогасно-спасилачким тимовима придружила се данас и војска.

Ситуација у Зајечару је још увек најопаснија на поплављеним подручјима у Србији, изјавио је Танјугу начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић.

Начелник Марић је рекао да је је дошло да пораста водостаја Црног Тимока због чега су ојачани поједини насипи на обали те реке.

Истакао је да је, за сада, све стављено под контролу и, према најавама, у наредна 24 сата не очекује се ништа драматично, али ће ипак додатне снаге из Јагодине бити упућене у Зајечар.

"Према последњим информацијама, за сада нису угрожени објекти и имовина људи у односу на оно што смо имали ранијих дана, а у току ноћи је евакуисано 20 људи", рекао је Марић, подсећајући на невоље које је изазвао Бели Тимок.

Градоначелник Јагодине Драган Марковић позвао је данас све градоначелнике и Владу Србије да помогну Зајечару у санирању последица поплава.

Марковић је, после разговора са градоначелником Зајечара Бошком Ничићем, рекао да су ове поплаве "виша сила" и да се због отапања снега, наредних дана поново очекују проблеми.

"Град не може сам да помогне свакој породици и без помоћи колега градоначелника и Владе, Зајечар не може сам да санира ову штету", нагласио је Марковић.

Под водом око 600 кућа 

У другом поплавном таласу, под водом је поново око 600 кућа и неколико хиљада хектара ораница. Житељима тог краја стиже помоћ Црвеног крста, а из најугроженијих насеља, Изворски пут и Вишњар, до сада је евакуисано око 300 људи.

Велики Тимок је у општини Неготин рано јутрос пробио заштитни насип у дужини од 10 метара, на путу за село Ковилово, сапштило је Министарство унутрашњих послова.

Припадници Сектора за ванредне ситуације су на терену у општини Неготин и ангажовани су на санацији угроженог дела насипа дугог 75 метара и заштити осталог дела насипа.

Они такође интервенишу у испумпавању воде са регионалног пута Рајац-Браћевац, у делу Кружног прелаза ка селу Вељково. Ниво водостаја Тимока је у сталном порасту, али за сада насеља нису угрожена.

Тренутно је затворен пут за село Александровац, локални пут за село Црномасницу, као и регионални путни правац Рајац-Браћевац.

У ваљевском крају, након изливања река, ситуација је и даље најтежа у општини Уб, на нерегулисаним токовима Тамнаве и Грачице. Пробијањем једног од канала у самом Убу, спречене су веће поплаве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи