На Тргу Републике приказан филм о Сребреници

Филм Милице Томић, у продукцији "Жена у црном", под називом "Жене Сребенице говоре", приказан је на београдском Тргу Републике, поводом обележавања 13. годишњице злочина у Сребреници.

Обележавање годишњице страдања муслимана у Сребреници организовали су и Фонд за хуманитарно право, Иницијатива младих за људска права, Хелсиншки одбор за људска права, Комитет правника за људска права и "Queeria centar".

Активисти неколико невладиних организација и глумица Мирјана Карановић оценили су да је злочин, почињен у Сребреници пре 13 година, симбол великог страдања невиних људи, да треба да се суочимо са тиме и да злочинци треба да буду приведени правди.

Активиста "Queeria centar" Бобан Стојановић рекао је да су,"према подацима Међународног црвеног крста, у Сребреници убијене 8.372 особе, али је, према сведочењима жртава, тај број вероватно већи од 10.000".

Карановићева је рекла да друштво мора да се бори за појединачно прихватање чињеница о злочину у Сребреници.

"Морамо да се боримо за саосећање са жртвама, а не да говоримо о бројкама. Докле год су жртве бројке, а не људи, ово друштво се неће окренути будућности", рекла је Карановићева и закључила да се злочини не могу поправити, али да се говорењем о томе даје допринос будућности.

Сутра се навршава 13 година од уласка снага Војске Републике Српске у Сребреницу, муслиманску енклаву у источној БиХ која је формално била под заштитом Уједињених нација и у којој је потом извршен масакр над становништвом.

Напад на Сребреницу почео је 6. јула 1995. године и завршио се пет дана касније уласком генерала Ратка Младића у град.

Холандски батаљон УН био је стациониран у енклави у време напада српских снага.

Према оптужницама Хашког трибунала, војници под командом генерала Младића су до 19. јула организовано и систематски убили око 8.000 муслиманских мушкараца и дечака. Око 30.000 жена и деце депортовано је за два дана.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво