У Зајечару и даље критично

Набујале реке поплавиле многе куће и обрадиве површине. Ниво Белог Тимока од јутрос у благом опадању. У зајечарскoj општини евакуисано око 270 људи. Ибар и Западна Морава достигли границу редовне одбране од поплава. У Прибојској Бањи, прорадило клизиште. Све јединице у стању приправности поручују из МУП-а.

У општини Зајечар је због поплава до сада евакуисано око 270 људи, али нема повређених и погинулих, рекао је начелник сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић.

Током ноћи специјални тимови за спасавање евакуисали су 211 особа, а акција спасавања угроженог становништва је и даље у току.

"Одређен број евакуисаних особа је смештен у Рехабилитационо-здравствени центар у Гамзиградској бањи. Угрожено је око 250 кућа и помоћних просторија", саопштио је данас МУП.

У саопштењу МУП-а се наводи да су све расположиве снаге Сектора за ванредне ситуације из Зајечара, Бољевца и Књажевца константно на терену.

"Током ноћи је на терену био 61 припадник ватрогасно-спасилачких јединица и девет чамаца. Од механизације је ангажовано пет возила Војске Србије, четири камиона, два кипа и један ровокопач који је обезбедила општина", додаје се у саопштењу.

До сада је утрошено 2.000 џакова са песком којима се подиже ниво одбране, а у току дана се очекује постављање још 2.000 џакова.

Ниво Белог Тимока тренутно опада, а за неколико центиметара нижи је и водостај Црног Тимока. Међутим, то нема значајнијег утицаја на тренутну ситуацију. Претходно је Бели Тимок достигао ниво од три метра и деведесет сантиметара.

Из Окружног затвора у Зајечару, 40 осуђеника и 31 притвореник премештени су у затворе у Неготину и Нишу.

У општини Уб је због изливања реке Тамнаве, наглог топљење снега и набујалих потока, поплављено више од 3.000 хектара ораница, а према подацима Регионалног центра за обавештавање у Ваљеву, најтежа ситуација је у селима Новаци, Брезовици, Врелу, Калиновцу, Богдановици, Црвеној Јабуци и Совљаку, где су полављена поља под пшеничом.

Очекује се да ће ниво воде у реци Тамнави и речицама у овом крају почети да опада тек у току сутрашњег дана.

У краљевачком крају, Ибар и Западна Морава достигли су границу редовне одбране од поплава. Ибар је делимично поплавио приобаље, а због високих подземних вода превентивно је искључено седам рени бунара градског водовода. Западна Морава поплавила је неколико стотина ораница и уништила пластенике у селима Милочај, Адрани и Опланићи.

На подручју Крушевца поплављено је око 300 хектара пољопривредног земљишта, оштећено више локалних путева, а прорадила су и клизишта у селима Коморане и Крушевица.

Најтежа ситуација је у долини Рибарске реке и на подручју Ђуниса, Каоника и Брајковца, где су због изливања Јужне Мораве загађени сеоски бунари, па се мештани водом за пиће снабдевају из цистерни.

У појединим селима овог краја јединице МУП-а иселиле су неколико домаћинстава.

Млава за дан нарасла више од пола метра

Због отпања снега у сливу реке Дрине, данас је повећан проток воде на брани Хидроелектране ''Зворник'' у Малом Зворнику, а низводно водостај ће наставити да расте и у лозничком крају Јадар већ је поплављено неколико десетина хектара ораница.

У небрањеном делу тока код Брадарца и Старог Костолца Млава је за последња 24 сата нарасла више од пола метра, изјавио је градски координатор за одбрану од поплава у Пожаревцу Слађан Стевић.

"Река је тренутно у стагнацији, а нови пораст створио би проблеме јер је ниво од око 1,9 метара у висини привремених насипа", рекао је Стевић.

На делу тока код Старог Костолца ноћас је уз помоћ механизације костолачког "Аутотранспоорта" подигнут привремени насип који је спречио продирање воде до домаћинстава.

Војска ангажована на осигурању насипа

Републички хидрометеоролошки завод саопштио је да су јуче границе ванредне одбране од поплава превазиђене на рекама, Пеку, Тимоку, Ђетињи и Чемерници уз тенденцију мањег пораста.

У саопштењу се наводи да су границе редовне одбране од поплава превазиђене и на Великој Морави, Ибру, Топлици, Тамишу, Брзави, Нери и Старом Бегеју са тенденцијим мањег пораста.

У сливу Велике Мораве и у сливу Саве водостаји су у већем порасту, на банатским водотоцима у умереном порасту, а на Тиси и на Дунаву у мањем порасту.

Сектор МУП-а за ванредне ситуације константно је на терену, подижу ниво одбране и помажу угроженом становништву. Припадници војске ангажовани су на пуњењу врећа са песком за осигурање насипа.

У Прибојској Бањи, због наглог топљења снега и кише, прорадило је клизиште. Угрожени су бројни објекти, а гости из стационара и неколико породица из стамбене зграде већ су евакуисани. Велики део насеља је без струје и воде.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво