Ђилас предлаже отпис камата за "инфостан"

Градоначелник Драган Ђилас предложиће да се Београђанима који су до 31. децембра прошле године измирили обавезе према Инфостану отпишу камате и судски трошкови. Део грађана дугује судске трошкове за тужбе за које нису ни знали да се против њих воде. У Инфостану кажу да нема грешке.

Готово 200.000 Београђана добило је опомену да плате вишегодишњи дуг према Инфостану. Део грађана дугује судске трошкове за тужбе за које нису ни знали да се против њих воде, а већина тврди и да су редовне платише.

Незадовољни грађани већ неколико дана покушавају да сазнају шта заправо дугују, какве камате или судске трошкове треба да плате за које до сада нису знали.

Један од дужника је и Душанка Кастел из Београда. Већ годину дана, као редовном платиши, умањен јој је рачун за Инфостан. Као и многи, добила је решење да плати око 30.000 динара камате и судских трошкова због дуга из 1999. године.

"Никада нисам позвана ни на који суд, нисам имала прилике никоме ниста да објасним и показем, никакав механизам да се одбраним, они су ту послали здраво за готово", каже Душанка Кастел.

Инфостан: Нема грешке 

Тужбе против дужника Инфостан упућује Четвртом општинском суду у којем кажу да је могуће да грађани нису обавештени јер се позиви прослеђују поштом. Они који никада раније нису примили судске опомене, у Инфостану треба да питају за број свог предмета и да се писаним путем обрате том суду.

"Обзиром да нису добили решења оно им се уручује и грађани добијају три дана за жалбу. Потом се обуставља решење о извршењу и води се класичан парнични поступак", рекла је Весна Милојевић из Четвртог општинског суда у Београду.

У Инфостану кажу да се грађани током године обавештавају о дугу за ту годину. Међутим, од 1999. Инфостан никад није обавештавао о укупнум дугу као ни о каматама или судским трошковима. То могу да сазнају на лични захтев. У опоменама које су сада послали, тврде да грешке нема.

"Нема грешке. Један моменат је морао да се одреди када ће грађани морати свој дуг да плате, а други моменат је што су дуговања грађана постала поприлична. Комунални систем не може више да толерише неплаћање", истиче Ранко Рајковић из Инфостана.

Поништавање камата и судских трошкова

Градоначелник Београда сматра да акција Инфостана није начин да град дође до средстава. Он је најавио да ће предложити поништавања камата и судских трошкова који су се гомилали годинама. Грађани ће, каже, свакако морати да плате основни дуг.

Ђилас је рекао да "није идеја да Београд живи од камата". Најавио је да ће предложити Градском већу да се свима који су до 31. децембра 2008. измирили обавезе према Инфостану, отпишу камате и судски трошкови и да се рок за измирење основног дуга продужи.

"У једном тренутку морамо да дођемо бар на неку нулту позицију. Гарантујем да се камате неће плаћати и све спорне ствари решаваће се појединачно у случајевима уколико су људи платили, а грешком се воде да нису", рекао је Ђилас.

Око 75 одсто Београђана редовно плаћа Инфостан, током маја 1999. године, у време бомбардовања од кад Инфостан наплаћује дуговања, рачуне је плаћало око 60 одсто. Међу дужницима има и оних који дугују милионе, а укупан дуг грађана том предузећу јесте 12 милијарди динара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво