Евакуација у Тимочкој крајини

Због кише и наглог топљења снега, у више места у Србији надошле реке поплавиле многе куће и обрадиве површине. Најкритичније у општини Зајечар, где је Бели Тимок на периферији града поплавио око 250 кућа и помоћних просторија. Спасилачки тимови евакуисали 113 људи.

Већина река у Србији је у порасту, а најтежа ситуација је тренутно у Зајечару. Специјални тимови за спасавање чамцима су из поплављених зајечарских насеља евакуисали 113 особа, рекао министар унутрашњих послова Ивица Дачић који је обишао поплављена подручја у том граду.

Угрожена насеља су Вишњар, Пижур и Муљак, као насеље Изворски пут са укупно 250 објеката, кућа и помоћних просторија, а у опасности је преко 600 становника, рекао је Дачић на конференцији за новинаре у Полицијској управи.

Ниво Белог Тимока у Зајечару достигао је рекорд од 370 центиметара, што износи метар и 20 центиметара више од границе ванредне одбране од поплава, рекао је Дачић и додао да велики део реке нема уређен ток, што знатно отежава спасавање.

Све расположиве снаге Сектора МУП-а за ванредне ситуације из Зајечара, Бољевца и Књажевца су, у последња два дана, константно на терену, постављају џакове са песком, подижу ниво одбране и помажу угроженом становништву, навео је министар.

Према његовим речима, ангажовани су и регионални тимови за спасавање из Ниша, Београда и Новог Сада.

Припадници Сектора за ванредне ситуације, зајечарског јавног комуналног предузећа "Пут" и јавног предузећа "Србијаводе" ће, употребом механизације, покушати да преусмере бујицу ка Црном Тимоку.

До сада је постављено преко 2.000 џакова са песком, истакао је Дачић и најавио да ће његово министарство сачинити преглед црних тачака у Србији како би се избегле овакве ситуације, одавши признање свима који помажу да се ова ситуација превазиђе.

Начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је да је евакуација обављана мирно, без панике, и да је за све евакуисане особе обезбеђен смештај.  

Због непосредне опасности од поплава из Окружног затвора у Зајечару евакуисано je 40 осуђеника и 31 притвореник који су привремено премештени у Неготин и Ниш.

Ванредна одбрана од поплава код Пожаревца

Због наглог пораста водостаја, у Пожаревцу предузимају ванредне мере одбране од поплава на небрањеном делу обале реке Млаве од села Брадарац до ушћа у Дунав.

Локални пут Брадарац-Рукумија два дана је затворен за саобраћај због опасности од поплава, а штаб је апеловао на локално становништво да не уклања баријере на путу, како не би били угрожени безбедност и здравље људи.

Ванредне мере значе целодневна дежурства и надгледање ситуације на терену, рекао је градски координатор за одбрану од поплава Слађан Стевић.

Стевић је навео да је код села Стари Костолац претходна два дана поправљан вештачки насип и да за сада не постоји потреба ангажовања механизације. Навео је да ниво Млаве код Брадарца и Старог Костолца данас није растао.

Међутим, у делу код Петровца река је у порасту, због чега се очекује повећање водостаја у доњем току.

Поплаве у Куршумлији

У порасту је водостај река на југу Србије. Најтежа ситуација је на Пустој реци и Топлици. У општини Алексинац поплављено је 20 села.

У расинском округу Рибарска река поплавила је око 100 хектара ораница и загадила сеоске бунаре у Каонику. Излила се и Ресава у атару села Суботице, код Свилајнаца и поплавила око 300 хектара ораница.

Због изливања реке Топлице угрожени су производни погони хладњаче "Фригонаис" у Куршумлији, као и куће у близини речног корита.

Вода је поткопала насип у близини хладњаче, док је у селу Крчмаре, поред Куршумлије, вода поплавила оранице. Сеоски пут је због надошле воде непроходан.

Водени талас из реке Топлице у том селу угрожава и неколико кућа које су смештене у близини речног корита.

Заменик председника општине Куршумлија Дејан Милошевић, који је обишао угрожено подручје, казао је да, ако ниво реке Топлице буде растао, постоји опасност од даљег плављења њива. Оценио је и да могу бити угрожена домаћинства низводно низ реку Топлицу ка општини Прокупље.

Тамнава поплавила неколико хиљада хектара

Река Тамнава поплавила је у општини Уб неколико хиљада хектара плодних ораница, рекао је заменик председника те општине Сава Сарић.

"Поплављени су делови села Брезовица, Таково, Новаци, Совљак и Врело. Углавном оно што Тамнава сваки пут плави у свом нерегулисаном делу. Неколико кућа је опасано водом", казао је Сарић.

Рекао је да је ниво те реке тренутно 290 центиметара, а да редовна одбрана од поплава почиње при нивоу од 300 центиметара.  Сарић је навео да ће уколико не буде нових падавина, Тамнава наредне ноћи почети да стагнира.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво