Протест радника "Нитекса"

Радници нишке фабрике "Нитекс" протестовали испред зграде градоначелника, тражећи да се локална самоуправа укључи у решавање проблема у тој фабрици. Радници траже да им се исплате заостале зараде и покрене производња, која је обустављена почетком године.

Око 500 радника нишке фабрике текстила "Нитекс" протестовало је у центру града и затражило да се локална самоуправа укључи у решавање проблема у тој фабрици која, како наводе, не ради од почетка 2009. године.

Радници "Нитекса" су на протесту испред зграде у којој се налази кабинет градоначелника, затражили да им се исплате заостале зараде у складу са договором који су у јануару ове године постигли са власником, фирмом "Ирва инвестиције".

Запослени траже и да се покрене производња у тој фабрици, која је приватизована у новембру 2006. године и која, како наводе, не ради од почетка ове године, зато што власник није уговорио послове.

"Предали смо апел за помоћ градоначелника, нико нас није примио, а нисмо ни желели да разговарамо. Хоћемо суштинску помоћ, а не вербалну подршку", рекао је агенцији Бета председник синдиката Зоран Тошић.

Тошић је додао да је 80 одсто, од око 750 радника "Нитекса", социјално угрожено, јер оба супружника раде у истој фабрици, у којој просечна плата износи 11.000 динара.

Протест ће бити настављен и сутра, када ће бити затражена помоћ од председника Скупштине града Ниша Милета Илића.

Штрајк је започет 23. фебруара јер, како тврде радници, фирма "Ирва инвестиције" власника Ђорђа Ницовића, није применила споразум о исплати заосталих плата.

Радници "Нитекса" штрајковали су и од 5. новембра прошле године до 19. јануара 2009, а штрајк је окончан споразумом о динамици исплате заосталих плата.

Споразум пословодства и штрајкача предвиђао је исплату заосталих плата из прошле године у три рате. Регрес за 2007. годину требало је да буде исплаћен током јануара, као и половина регреса за 2008. годину, док је остатак требало да буде исплаћен радницима у марту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара