Освештана црква Светог Николе у Приштини

Обновљена црква Светог Николе, која је спаљена током мартовских немира пре шест година, освештана је у Приштини. Литургију је служио владика Атанасије у присуству близу 200 верника.

У Приштини је освештана обновљена црква Светог Николе, спаљена током мартовских немира пре шест година, а литургију је служио администратор Рашко-призренске епархије владика Атанасије.

Освештавање цркве је окупило близу 200 верника. У обраћању верницима владика Атанасије их је позвао на очување људских вредности.

Приштинска црква ће од данас бити отворена за вернике. Њен кућепазитељ Ранђел Нојкић се нада да ће убудуће звона цркве Светог Николе звонити Приштином, те да ће верници редовно обилазити храм.

Долазак на освештавање цркве, је за неке од верника био први боравак у Приштину после 11 година.

Ма колико узбуђени због поновног доласка у цркву, верници нису крили разочарење због оскрнављене унутрашњости. Зидови цркве су и даље какви су их оставили вандали 17. марта 2004. године.

Црква у Приштини је обновљена у акцији обнове Савета Европе, Европске комисије, косовске владе, Епархије рашко призренске и других.

У Мартовском насиљу 2004. на Косову је порушено преко 30 објеката. Од цркве светог Николе су остали само зидови.

У шест година од насиља обновљени су црква, звоник, крстионица и парохијски дом.

У заштиту српских православних цркава и манастира укључује се и Европска унија, која је недавно именовала Димитриса Москопулоса, грчког дипломату на Косову за свог посредника у контактима са црквом.

"Ми смо у сталном контакту са СПЦ. Не желимо да сами доносимо одлуке о приоритетима, већ се у целом процесу консултујемо са представницима СПЦ и желимо да у сарадњи са њима идентификујемо приоритете и задатке на које ћемо се концентрисати", рекао је Москопулос, који је присутвовао првој литургији у обновљеној цркви у Приштини.

Освештавање обновљених српских православних цркава на Косову биће настављено сутра у Призрену.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво