Освештана црква Светог Николе у Приштини

Обновљена црква Светог Николе, која је спаљена током мартовских немира пре шест година, освештана је у Приштини. Литургију је служио владика Атанасије у присуству близу 200 верника.

У Приштини је освештана обновљена црква Светог Николе, спаљена током мартовских немира пре шест година, а литургију је служио администратор Рашко-призренске епархије владика Атанасије.

Освештавање цркве је окупило близу 200 верника. У обраћању верницима владика Атанасије их је позвао на очување људских вредности.

Приштинска црква ће од данас бити отворена за вернике. Њен кућепазитељ Ранђел Нојкић се нада да ће убудуће звона цркве Светог Николе звонити Приштином, те да ће верници редовно обилазити храм.

Долазак на освештавање цркве, је за неке од верника био први боравак у Приштину после 11 година.

Ма колико узбуђени због поновног доласка у цркву, верници нису крили разочарење због оскрнављене унутрашњости. Зидови цркве су и даље какви су их оставили вандали 17. марта 2004. године.

Црква у Приштини је обновљена у акцији обнове Савета Европе, Европске комисије, косовске владе, Епархије рашко призренске и других.

У Мартовском насиљу 2004. на Косову је порушено преко 30 објеката. Од цркве светог Николе су остали само зидови.

У шест година од насиља обновљени су црква, звоник, крстионица и парохијски дом.

У заштиту српских православних цркава и манастира укључује се и Европска унија, која је недавно именовала Димитриса Москопулоса, грчког дипломату на Косову за свог посредника у контактима са црквом.

"Ми смо у сталном контакту са СПЦ. Не желимо да сами доносимо одлуке о приоритетима, већ се у целом процесу консултујемо са представницима СПЦ и желимо да у сарадњи са њима идентификујемо приоритете и задатке на које ћемо се концентрисати", рекао је Москопулос, који је присутвовао првој литургији у обновљеној цркви у Приштини.

Освештавање обновљених српских православних цркава на Косову биће настављено сутра у Призрену.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 20. феб 2010, 21:32) - Orthodox Srbin [нерегистровани]

S verom u Boga

Kada su turci spalili mosti Svetog Save Srbi su jos vise verovali u njega sada siptari pale srpske crkve,a na nama je da jos vise verujemo da ti kulturni spomenici ostanu bar iznutra citavi, a kada zadrzimo Kosovo pocinje obnova svih ovih crkava i manastira.Veliki Pozdrav svim Srbima na svetu a posebno na Kosovu i Metohiji od Marka iz Loznice!!!CCCC

(субота, 20. феб 2010, 17:52) - anonymous [нерегистровани]

zauvek na svom mestu

tamo gde je gospod bog rekao da crkva treba da postoji uvek ce biti,ma koliko god je ti vandali rusili,nista nije jace od bozje pravde

(субота, 20. феб 2010, 17:29) - Dejan [нерегистровани]

Bravo!

Bravo! Dok je crkava i dok se zvuk zvona cuju, bice i Srba!

Ziveli i nek je sa srecom!