Лош третман породиља

Труднице у Србији нису задовољне третманом који имају у породилиштима, показују истраживања. Министарство здравља планира да путем анкетирања открије узроке незадовољства породиља и побољша услове у тим здравственим установама.

У 58 породилишта у Србији годишње се породи око 70 000 жена, и свака од њих има другачије искуство. Породиље се најчешће жале на нељубазност лекара и сестара, лошу хигијену, безукусну храну, али и на то да им гинеколози не дају довољно информација о порођају.

Анкету коју је у периоду децембар-јануар, спровело ресорно министарство, попунило је 1125 испитаница, а све са циљем да породиље оцене квалитет рада запослених, љубазност и услове у породилишту.

Министар здравља Томица Милосављевић каже да су, према наводима медија, породиље третиране катастрофално, али да резултати анкете не показују такво стање.

"Оцена у анкети коју смо добили, у свакој области, никад није мања од четворке. Нисмо задовољни том четворком, доживљавамо је као најминималнију могућу оцену јер хоћемо преко петице, али ипак није ни двојка, ни један плус, ни нула" каже Милосављевић.

На позив Удржења Мајка храброст, исту анкету је путем интернета попунило још око 400, углавном високообразованих жена, које су најнезадовољније, али и најспремније да говоре о негативним искуствима. Добијене оцене су за један и по ниже од оних у анкети Министарства здравља.

Ипак, око једног важног питања резултати су потпуно другачији. На питање да ли је неки здравствени радник тражио мито, новац, услугу или слично, у анкети Министарства здравља свега 1,4 одсто породиља је одговорило потврдно. У другој анкети, тај проценат је 17,9, а породиље су чак и именовале корумпиране лекаре.

Бранка Стаменковић из грађанске иницијативе Мајка храброст каже да имена тих лекара не треба изности у јавност "јер то није лов на вештице".

"Ја мислим да та имена треба да знају директори тих установа, и да са тим људима попричају, да им кажу "човече именован си, поведи рачуна". Са тим се легално ништа не може урадити. Не можемо у полицију или тужилаштво, али може се изрећи нека опомена" каже Стамековићева.

Министарство здравља планира да испитивање породиља спроводи континуирано шест месеци и на тај начин открије главне узроке незадовољства, и унапреди квалитет здравствених услуга и услове у породилиштима.

Да подсетимо, крајем прошле године, 1.200 грађана потписало је петицију у којој је од Министарства здравља тражило да почне да решава три највећа проблема у српским породилиштима. То су понашање запослених, застарели и нехумани болнички протоколи, и корупција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се