Висок водостај угрожава усеве

Због кише и наглог топљења снега порастао водостај река у више места у Србији. Поплављене обрадиве површине. Најкритичније у општини Зајечар. Прорадило клизиште код Ниша.

Водостај река у више места у Србији повишен је због наглог топљења снега и кише која је падала претходних дана. Услед повишеног водостаја поплављене су многе обрадиве површине.

У зајечарском насељу "Вишњар" поплављено је десетак кућа а још 50 је угрожено, саопштио је члан Штаба за ванредне ситуације Милко Тодоровић.

Надлежне службе и грађани, чија су домаћинства угрожена, предузимају све неопходне мере да ублаже последице великог водостаја Белог Тимока, који је достигао коту од 300 центиметара.

Поплављене су и оранице око реке. Чланови Штаба за ванредне ситуације данас су увели ванредне мере одбране од поплава, које се проглашавају кад ниво Белог Тимока премаши коту од 250 центиметара.

Према подацима Центра за обавештавање, због изливања ове реке у прекиду је пут Дебелица - Равна, у општини Књажевац.

Црни Тимок је на коти од 270 центиметара а ванредна одбрана од поплава проглашава се кад пређе коту од 400, рекао је Тодоровић.

Од поднева до сада ниво ове реке порастао је десетак центиметара али се не очекује његово изливање, с обзиром на то да су метеоролози предвидели суво време у наредна три дана.

Према речима Предрага Марића, начелника Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, синоћ је било критично у Сврљигу и Алексинцу, али је ту ситуација, како је истакао, под контролом.

Ситуација у поплављеним селима у околини Алексинца се поправља, јер су комуналне службе целе ноћи биле на терену. Ниво Јужне Мораве и даље је изнад дозвољене коте, па су од јуче и на тој реци на снази ванредна мера одбране од поплаве.

Клизиште на Мраморском брду код Ниша поново је прорадило, па житељима тог краја прети опасност од потпуног урушавања кућа.  

Клизиште које на тој локацији постоји већ деценијама, интензивније је прорадило од 2005. године. Док мештани тврде да им надлежни не помажу у решавању проблема, у дирекцији за изградњу града Ниша кажу да су свим угроженим домаћинствима обезбедили плаћање станарине уколико се иселе из својих кућа.

Нижи водостај Ресаве

Водостај реке Ресаве, која се јуче излила из корита и поплавила око 300 хектара ораница и усева у селима Грабовац, Седларе и Суботица у општини Свилајнац, "опада и нижи је од јучерашњег за 15 центиметара", изјавио је заменик председника општине Предраг Милановић.

Штета ће бити велика јер се ради о површинама које су 90 одсто засејане пшеницом и другим озимим усевима, навео је Милановић и напоменуо да је формирана општинска комисија за процену, која ће изаћи на терен чим се вода повуче.

Стамбени и економски објекти, људи и животиње нису страдали, напоменуо је и истакао да су бујице нанеле велику штету путној инфраструктури, локалним и регионалним путевима, посебно на правцу Јагодина-Свилајнац и Свилајнац - Петровац на Млави.

"На овом делу тока, Ресава се често излива а за регулацију корита је потребно око 10.000.000 евра, које општина нема ", рекао је Милановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи