Два миленијума од рођења светог Павла

Српска православна црква и њени верници славе Дан светих апостола Петра и Павла, у народу познат као Петровдан. Ове године је и велики хришћански јубилеј, два миленијума од рођења светог апостола Павла. Петровданским слављем завршава се Петров пост и почиње причест за вернике који су поштовали правила предвиђена црквеним канонима.

Петар и Павле се у хришћанству сматрају првим проповедницима и учитељима новозаветне вере и према предању, заслужни су за крштење првих верника и њихово превођење у хришћанство.

Петар је био неписмени рибар који се звао Симон и први је од свих Христових ученика јасно изразио непоколебљиву веру у њега као сина Божијег и његову мисију, а када је Господ Исус Христос изведен пред суд, Петар га се три пута одрекао, да би се због тога касније покајао и постао неустрашиви проповедник Јевањђеља.

У предању се наводи да му је Бог поверио вино, пшеницу и кључеве Царства небеског, па се са тим знамењем и слика на православним иконама.

У цркви светог Петра и Павла у Риму, чувају се вериге у које га је оковао цар Ирод, а које су према предању, саме спале са руку и ногу светитеља на појаву анђела Божјег.

Свети апостол Павле родом је из Тарса и био је најпре фарисеј Савле и велики прогонитељ хришћана, да би касније постао проповедник Јеванђеља од Арабије до Шпаније.

"Господ му се јавио... и чудесно га преобратио у веру Хришћанску", записао је у "Прологу" епископ Николај Велимировић.

Овај запис владике Николаја односи се на догађај на путу за Дамаск и визију светог апостола Павла коме се Исус обраћа речима "О Савле зашто ти мене гониш".

Оба светитеља, по црквеном предању, погубио је, на данашњи дан, у Риму цар Нерон, велики прогонитељ хришћана.

Петар је разапет на крст главом окренутом на доле, по сопственој молиби јер је себе сматрао недостојним да умре као Христос.

Павлу је била одрубљена глава.

Свете апостоле истовремено славе све православне цркве које поштују Јулијански календар, док су западне хришћанске цркве тај празник обележиле 13 дана раније.

Многе православне породице обележавају Петровдан као славу.

Уочи Петровдана у народу постоји обичај паљења коре младог дрвета трешње или брезе.

Тај обичај подсећа на времена када су христоборни цареви убијали хришћане палећи их везане за дрвене стубове и симболично поручује да је истинска вера јача од сваке тираније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи