Читај ми!

Миловановић: Прве анализе не указују да код полицајаца има последица зрачења од громобрана

Директор Института за медицину рада Александар Миловановић каже да је девет полицајаца који су на граничном прелазу Бездан открили аутомобил који је превозио главу громобрана из Сомбора пребачено у тај институт где су им урађени прегледи и анализе, као и да код њих нема знакова последица зрачења. Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност: Додатним мерењима установљено је да, након уклањања радиоактивног извора, не постоји додатна контаминација возила и локације.

Александар Миловановић наводи да се полицајци осећају добро и да су после прегледа пуштени кући.

Истиче и да су им урађене и специфичне анализе параметара крви чији ће се резултати знати у понедељак или уторак.

Прецизирао је да су урађене специјалне анализе микронуклеуса и хромозомске аберације и да ће се на основу њих тачно знати да ли је дошло до евентуалних поремећаја.

Миловановић је предложио да се ухапшена тројица страних држављана такође подвргну адекватним прегледима.

Гранична полиција Србије је код тројице хрватских држављана на граничном прелазу Бездан у гепеку "аудија" пронашла главу громобрана.

Ухапшени Л. М.( 1974), Д. Т. (1987), А. Т. (1983) су задржани.

Директорат: Не постоји додатна контаминација возила и локације 

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије саопштио је да је у касним вечерњим сатима 4. марта инспекција за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Директората обавештена да су на граничном прелазу Бездан службеници царине и граничне полиције детектовали повишену радиоактивност у путничком аутомобилу.

"Инспекција је у недељу, 5. марта, извршила ванредни теренски инспекцијски надзор на локацији и утврдила да се ради о извору зрачења из радиоактивног громобрана. У складу са Законом прописаним овлашћењима инспекција је ангажовала овлашћено правно лице "Винча", које је исти дан пронађени извор ставила под контролу и предала на даље складиштење у централно складиште у ЈП "Нуклеарни објекти Србије". Додатним мерењима установљено је да, након уклањања радиоактивног извора, не постоји додатна контаминација возила и локације", наводи се у саопштењу.

"О свим додатним информацијама везаним за наведени догађај Директорат у овом тренутку не може да се оглашава како не би ометао истрагу а у циљу обезбеђивања услова да органи поступка неометано обаве свој посао у складу са својим надлежностима", закључује се у саопштењу. 

Огласио се аларм детектора радиоактивности

Захваљујући чињеници да су детектори радиоактивности део обавезне опреме сваког царинског службеника, на излазу граничног прелаза Бездан је 4. марта откривен покушај кријумчарења радиоактивне главе громобрана у простору за резервни точак једног возила, саопштила је Управа царина.

Приликом излазне контроле аутомобила немачких регистарских ознака огласио се аларм детектора радиоактивности, због чега је хитно спроведена детаљна контрола, уз све неопходне мере безбедности и заштите.

Тада су у пртљажнику, у простору за резервни точак, пронађени непријављена метална глава громобрана и уређај за мерење састава матала, на које је ручни детектор за мерење јонизујућег зрачења одреаговао.

Одмах је обавештена инспекција за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност, као и Директорат за радијацију и нуклеарну безбедност, који су према важећој процедури ступили у контакт са Институтом за нуклеарне науке Винча, ради предузимања даљих мера.

Надлежне службе су преузеле и обезбедиле радиоактивне предмете, док су тројицу путника, држављанe Хрватске, заједно са возилом преузели у даљу надлежност полиција и тужилаштво.

"Напомињемо да царинска служба за откривање и спречавање недозвољеног промета радиоактивних и нуклеарних материјала на граничним прелазима користи стационарне мониторе и ручне детекторе за мерење јонизујућег зрачења", наведено је у саопштењу.

Сви службеници који су тога дана радили на поменутом прелазу одмах су упућени на лекарски преглед, без обзира на то што нису показивали никакве симптоме изложености радијацији.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара