Читај ми!

Нови протест Женске солидарности и Фемплатза: Статистика фемицида у Србији застрашујућа

Представнице организације Женска солидарност и Удружења Фемплатз су у обраћању испред зграде Народне скупштине поручиле да је понедељак рок за испуњење њихових захтева у вези са фемицидом.

Како је раније рекла Маја Мирков испред Фемплатза, међу тим захтевима је хитно формирање независног тела за борбу против фемицида, затим да се фемицид уведе као посебно кривично дело и третира као тешко убиство, између осталог и због висине казне.

Након блокаде улице испред седишта Владе Србије у Немањиној, одржана је протестна шетња до Дома Народне скупштине где су поновљени захтеви упућени свим надлежним државним институцијама и Влади Србије.

Међу захтевима су и пооштравање услова за добијање оружја и адекватна и квалитетна процена ризика када жена пријави насиље.

Фемицид је израз којим се описује чин убијања жена, а у ужем смислу убиство код којег је главни мотив мржња према женама или намера да се страхом доведу у подређени положај.

Организатори скупа су такође, позвали на адекватно реаговање у случају пријаве насиља, и надлежнима поручиле да "када игноришете пријаву насиља, копате један гроб".

Нагласиле су да је статистика фемицида у Србији застрашујућа, и да је у прошлој години забележено 27 убистава особа женског пола, а од почетка ове године до данас, чак осам.

уторак, 28. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије