Читај ми!

Тужилаштво демантује повезаност предмета ЕПС-а и премештања тужитељке; Савовић: Нисам тражила премештај

Шесторици осумњичених да су злоупотребама оштетили Јавно предузеће "Електропривреда Србије" за готово седам и по милиона долара одређен је притвор до 30 дана. Случај "пруге које нема" привукао је пажњу јавности и због тврдњи заменице јавног тужиоца да је након хапшења осумњичених премештена у друго одељење. Више јавно тужилаштво демантује повезаност предмета и премештања тужитељке.

Без образложења и неколико сати по хапшењу осумњичених у предмету на којем је радила више од годину дана, заменица тужиоца Вишег јавног тужилаштва у Београду је, каже, обавештена о премештају у друго одељење. Бојана Савовић за РТС истиче и да премештај није сама тражила.

"Ја сам руководила предистражним поступком, одржано је више састанака, телефонских разговора, мејл преписке. Предмет је комплексан и сагледаван је свеобухватно. Никада ми нико од шефова, ни у овом, а ни у једном другом предмету није упутио ни једну примедбу на рачун брзине поступања. О премештају сам обавештена након хапшења осумњичених, пред крај радног времена. Сутрадан је требало да саслушавам окривљене", наводи Савовићева.

Одлука о премештању, тврде у београдском Вишем јавном тужилаштву, није у вези са предметом и донета је раније. Прецизирају да је то део редовне процедуре која омогућава да се због потреба тужилаштва или личног захтева, тужиоци премештају из једног одељења или тужилаштва у друго. Истом одлуком је, наводе, обухваћено још заменика јавног тужиоца.

"Одлука која је у ствари обавеза и овлашћење ВЈТ у Београду у смислу организације рада свих одељења овог тужилаштва је била донета пред сретењске празнике. Та одлука је могла да се формализује и реализује тек када су се стекли формални услови, присуства одређеног броја заменика на колегијуму, тзв.кворум да би се она реализовала. Апсолутно није реч и потпуно је погрешно пласирано и потпуно је до погрешног контекста у јавности дошло и скренута је пажња са врло битне ствари – то је сам предмет", каже Бранкица Марић из Вишег јавног тужилаштва.

У јавности актуелна ситуација стављена је у контекст актуелне реформе правосуђа и усвајања правосудних закона, који тужиоцима треба да омогуће већу самосталност. Из Министарства правде такву повезаност негирају.

"Не постоји никаква веза између усвајања правосудних закона и поступања и вођења кадровске политике у Вишем јавном тужилаштву у Београду. Јавни тужиоци, као руководиоци јавних тужилаштава, и по тренутно важећим законима, као и по усвојеним законима чија примена још увек није почела, имају право да донесу годишњи распоред послова и да га мењају током године", наводе из Министарства правде.

На промене које су предвиђене годишњим распоредом рада тужилаштава, према актуелном закону, тужиоци немају права жалбе. По новом, чија се примена ишчекује, имаће право приговора Високом савету тужилаштва.

понедељак, 27. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије