Ревизор пријавио министре

Због ненаменског трошења средстава из буџета, Државна ревизорска институција Србије поднела прекршајне пријаве против 11 министара из садашње и претходне Владе. Влада ће учинити све да се прекшраји не понове, рекао премијер Цветковић.

Државна ревизорска институција Србије поднела је прекршајне пријаве против 11 министара из садашње и претходне Владе Србије због ненаменског трошења из буџета за 2008. годину.

Како се наводи у саопштењу, пријаве су поднете против Слободана Милосављевић, Горана Богдановића, Жарка Обрадовића, Томице Милосављевића, Небојше Брадића, Оливера Дулића, Саше Драгина, Предрага Бубала, Слободана Самарџића, Зорана Лончара и Војислава Брајовића.

Поднете су и пријаве против четворо секретара из Министарства економије и Министарства рада и социјалне политике Србије.

Пријаве су поднете и против бившег директора Управе за трезор Ивана Маричића, бившег и садашњег директора Управе за заједничке послове републичких органа Мирјане Николић и Новице Антића, и бившег директора Републичке дирекције за имовину Милана Томића.

У саопштењу Државне ревизорске институције није наведен износ за који је оштећен буџет у 19 прекршаја за које су поднете пријаве надлежном прекршајном суду.

Министар здравља Томица Милосављевићаосумњичен је да је одобрио плаћања из Програма јавног здравља без књиговодствене документације и да је одобрио плаћање угоститељских услуга без доказа да је новаца утрошен у пословне сврхе.

За ненаменско плаћање угоститељских услуга осумњичени су и садашњи и бивши министар просвете Жарко Обрадовић и Зоран Лончар.

Садашњи и бивши министри за Косово и Метохију Горан Богдановић и Слободан Самарџић  поред неманенског плаћања угоститељских услуга осумњичени су и за исплате по уговору без доказа да је посао извршен.

Плаћање издатака који нису одобрени буџетом

Прекршајна пријава против министар трговине Србије Слободана Милосављевића поднета је због сумње да је преузео обавезе и одобрио плаћање издатака који нису одобрени буџетом.

Министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић сумњичи се да је платио робу и услуге без књиговодствене документације.

Државна ревизорска институција поднела је прекршајну пријаву против бившег министра за заштиту животне средине, који је сада министар пољопривреде, Саше Драгина због сумње да није спровео јавну набавку услуга у складу са законом.

Садашњи и бивши министри културе Небојша Брадић и Војислав Брајовић сумњиче се да су исплатити уговоре о делу без доказа да је посао урађен и зато што нису контролисали коришћења средстава за финансирање заштите културне баштине.

Бивши министар трговине Предраг Бубало осумњичен је да је плаћао по уговорима о делу без доказа да је посао обављен.

Прекршајна пријава против бившег директора Управе за трезор у Министарству финансија Ивана Маричића поднета је због сумње да у главној књизи трезора није евидентирао нефинансијску имовину набављену у 2008. години.

Маричић је осумњичен и да је задужио буџет за финансирање дефицита текуће ликвидности из средстава консолидованог рачуна трезора Републике преко дозвољеног износа, а није у року наплатио та средства.

Државна ревизорска инстуција је навела и да Маричић није извршио повраћај тог новца до краја буџетске 2008. зато што није наплатио позајмице дате државним органима, јавним предузећима и другим дужницима из буџета Србије и новца од приватизације.

Бивши секретари Министарства економије и регионалног развоја Александра Поповић и Александар Тодоровић осумњичени су за плаћање уговора о делу без доказа да је посао извршен и одобрили плаћање угоститељских услуга на основу документације из које се није могло утврдити да су намењени за пословне свхе.

Сумњиве јавне набавке

Државни секретар у Министарству рада и социјалне политике Зоран Мартиновић и секретар у истом министарству Татјана Матић осумњичени су да нису спровели поступак јавне набавке услуга у складу са Законом и да су одобрили плаћање угоститељских услуга за које се није могло утврдити да су намењене у пословне сврхе, а Матић је осумњичена и да је плаћала уговор о делу без доказа да је посао извршен.

Бивши и садашњи директори Управе за заједничке послове републичких органа Мирјана Николић и Новица Антонић осумњичени су за незаконито спровођење јавне набавке.

Бивши директор Републичке дирекције за имовину Србије Милан Томић осумњичен је да је плаћао прековремени рад без евиденције и доказа да су запослени радили прековремено.

Државна ревизорска институција је уз захтеве за покретање поступка поднела и одговарајуће доказе, а суд, ће као независни орган, одлучити о постојању или непостојању прекршаја и одговорности, наводи се у саопштењу.

Државна ревизорска институције је крајем новембра 2009. Скупштини Србије доставила први извештај о ревизији буџета за 2008. годину који је обухватио контролу 14 министарстава, три управе и Дирекције за имовину Србије.

Функционерима прети казна до 50.000 динара

Садашњим и бившим носиоцима државних функција против којих је Државни ревизор поднео прекршајне пријаве прети казна до 50.000 динара, изјавио је Председник Вишег прекршајног суда Зоран Пашалић.

По прекршајној пријави поступа се тако што судије када добију прекршајну пријаву, утврђују да ли је она поднета у року, односно да није застарео поступак прекршајног гоњења, објаснио је Пашалић.

Ако је она у реду и ако нема потребе да се допуњује, или да се утврђује њена тачност, исправност и све оно што она мора да садржи по закону, онда се позивају окривљени и даље се иде у поступак, указао је Председник Вишег прекршајног суда.

За оне који се боре против корупције, пријаве имају велики значај.

"Прекршајни суд ће утврдити да ли су захтеви потпуни, да ли испуњавају све услове да се прекршајни поступак уопште покрене и суд ће донети одлуку о томе да ли је дошло до повреде закона, да ли треба изрећи казну", рекао је Немања Ненадић из "Транспарентности Србије". 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара