За дигитализацију до 50 милиона евра

Прелазак са аналогног на дигитално емитовање тв сигнала коштаће између 20 и 50 милиона евра, изјавила је министарка за телекомуникације Јасна Матић. Неопходно и да се направи и нова предајничка мрежа која ће емитовати сигнал у дигиталном формату.

Дигитализација телевизијског програма, односно прелазак са аналогног на дигитално емитовање тв сигнала, која ће бити реализована до 4. априла 2012. године, коштаће између 20 и 50 милиона евра, изјавила је министарка за телекомуникације и информационио друштво Јасна Матић.

"Дигитализација телевизије требало би да нас учини равноправнима са осталим развијеним земљама", рекла је Матић на конференцији за новинаре посвећеној новим трендовима у медијима.

Посетила је да је Стратегија преласка, донета прошле године, у складу са најсавременијим стандардима за производњу и емитовање дигиталног телевизијског програма.

Према њеним речима, основано је предузеће које ће се бавити емитовањем сигнала за све емитере који имају дозволе.

"То ће бити јединствена мрежа која ће смањити трошкове медијским кућама које неће морати да развијају сопствени систем емитовања и предајника", истакла је Матић.

Неопходно је да се направи и нова предајничка мрежа, као и да се набави нова опрема која ће емитовати сигнал у дигиталном формату, указала је министарка.

Субвенције за уређаје

Када је реч о набавци уређаја који омогућавају емитовање дигиталног сигнала на телевизијским пријемницима, Матић је објаснила да првенствено од стања буџета зависи да ли ће набавка бити субвенционисана само за грађане који су социјално угрожени или и за све претплатнике јавног сервиса.

Истакла је да ће дигитализација првенствено бити изазов за медијске куће, јер ће им омогућити да понуде различите услуге које до сада нису могли.

"Телевизија више неће бити линеарна као сада, јер ће имати различите садржаје које ће гледаоци моћи да добијају на захтев, а не да их гледају само онда када се емитује", објаснила је Матић.

Када је реч о дигитализацији радија, још увек не постоји сагласност о стандардима ни на нивоу ЕУ, рекла је Матић и додала да импликације дигитализације радија нису тако озбиљне као што су озбиљне импликације дигитализације телевизијског програма.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи