Читај ми!

Трговина се сели на интернет, како обезбедити фер конкуренцију

Последњих година електронска трговина доживела је експанзију и све чешће замењује традиционалну куповину. Предности су, кажу потрошачи, брз, једноставан и лак долазак до жељених производа и услуга. Истовремено, велики део нелегалне трговине преселио се на интернет, а у Министарству кажу да ће у сарадњи са другим институцијама и компанијама и даље радити на сузбијању сиве економије на интернету како би обезбедили фер конкуренцију.

Тржиште електронске трговине у Србији убрзано напредује, а процењује се да ће до 2027. године око 4,5 милиона грађана користити тај вид трговине.

Од 2016. до 2021. број трансакција на интернету порастао је за око девет пута. У ресорном министарству кажу да су прошле године детектовали 48.000 нелегалних огласних порука на електронским каналима и да су у сарадњи са тужилаштвом и МУП-ом одузели више од 800.000 комада нелегалне робе.

Прошле године у Србији је било 43 милиона реализованих трансакција на интернету које су вределе више од 80 милијарди динара и 500 милиона евра.

"Сада купци имају могућност плаћања картицама при испоруци код скоро свих курирских служби. Такође, приметан је повећан број пакетомата тако да купци самостално могу да преузимају пошиљке. И оно што је јако важно за мале трговце имају могућност продаје преко две велике маркет плејс платформе и на овај начин су много доступнији купци и много конкурентније тржиште", рекла је Зорана Милидраг из Е-комерц асоцијације.

Потрошачке организације апелују да треба куповати преко проверених сајтова.

"У електронској трговини потрошач има право да рекламира неисправност у року од осам дана, да врати робу уколико је незадовољан у року од 14 дана не наводећи разлоге због којих враћа и да му се врати новац у року од 14 дана. Овим законом је обезбеђена боља заштита потрошача у односу на класичну трговину", напоменуо је Петар Богосављевић из Покрета потрошача.

Највећи број корисника, њих више од 70 процената, преко интернета купује одећу и спортске производе. Очекује се да ће ове године електронска трговина заузети 23 одсто укупне трговине у свету.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво