Почела сеча платана

Посечен први платан у Булевару краља Александра. Градоначелник Београда Драган Ђилас рекао да ће у понедељак примити представнике Одбора Скупштине Србије за заштиту животне средине и објаснити разлоге због којих се морало почети са сечом.

Упркос протесту дела грађана у београдском Булевару краља Александра јутрос је посечен први платан из дрвореда због узимања узорка, речено у Зеленилу Београд.

Како напомињу у том градском комуналном предузећу, планирано је да буду посечена болесна стабла која могу да угрозе безбедност грађана.

Градоначелник Београда Драган Ђилас раније је изјавио да ће према препоруци стручњака око 300 болесних стабала платана бити замењено са 500 нових садница.

Група грађана "Сачувајмо београдске платане" најавила је да ће са присталицама сутра, од 16 до 17 часова, протествовати на платоу испред Општине Звездара због најављеног уклањања дрвореда у Булевару краља Александра.

Владан Милутиновић, члан те групе, рекао је да су екипе "Зеленила" у раним јутарњим часовима, код Лиона, моторним тестерама одсекли прво стабло платана, да је сечи присуствовало око 20 полицајаца и неколицина грађана и да није било инцидената.

Милутиновић је оценио да су "сви аргументи који су претходних дана изношени у корист сече платана измишљени, а одсечено дрво није труло и никада не би пало".

Током реконструкције Булевара краља Александра требало би да буде посечено 329 од 431 стабла, остататак стабала пресађен, а у најдужој београдској улици убудуће ће расти 591 дрво.

Како је раније саопштила Градска управа, због предстојећих обимних радова на реконструкцији Булевара, стекли су се сви услови за замену дрвореда.

Тренутно се на потезу реконструкције Булевара, од Вуковог споменика до Устаничке улице, налази 431 стабло.

На потезу од Батутове улице до улице Господара Вучића сачуваће се 48 стабала која су у добром стању и чине једну целину дрвореда, а 54 млада стабла биће извађена са кореном и пресађена на зелене површине у непосредној близини Булевара.

У понедељак с представницима скупштинског одбора

Градоначелник Београда Драган Ђилас изјавио је да ће у понедељак примити представнике Одбора Скупштине Србије за заштиту животне средине и још једном објаснити разлоге због којих се морало почети са сечом платана у Булевару краља Александра.

Одбор за заштиту животне средине Скупштине Србије раније је на седници затражио хитан састанак с градоначелником Ђиласом и свим надлежним градским службама поводом сече платана у Булевару краља Александра и да се прекине са њиховим уклањањем до одржавања тог састанка.

Председник Одбора Чедомир Јовановић је на трочасовној седници, која је одржана у форми јавног саслушања, апеловао на градске власти да зауставе сечу платана до одржавања тог састанка и да се обави увид у стање платана и у документацију о њиховом уклањању.

Јовановић је закључио да су неке одлуке давно донете, да се пројекти морају реализовати, да су материјални трошкови у вези њихове реализације велики и да треба брзо деловати, па је потребно да се тај састанак што пре одржи и да све одлуке буду доступне јавности.

Казао је да одржавање састанка зависи од градских власти и додао да ће се после тога одржати нова седница овог скупштинског одбора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара