Проблеми због отапања снега

Због наглог отапања снега и обилних падавина, поплављена су бројна домаћинства у општини Житорађа. Неколико стотина домаћинстава остала су без воде за пиће. Ватрогасно спасилачке јединице спремне да реагују у случају поплава, рекао Предраг Марић.

Отапање снега и обилне падавине донеле су муке житељима у селима Вољчинац и Ђакус у општини Житорађа који су осванули под водом, а бројна домаћинства остала су без воде за пиће.

Настава у основној школи у Вољчинцу од јутрос је прекинута, због тога што 26 ученика није могло да уђе у учионице које су биле поплављене. Угрожена су и домаћинства у центру села.

Вода од јутрос навире са свих страна и прети да поплави цело село. Надлежни у општини Житорађа покушавају копањем канала да исцрпе воду из центра села. Из општине кажу да су и сами мештани затварањем одвода допринели овом проблему.

"Ради се на томе да се канали рашчисте, а после рашчишћавања канала приступићемо црпљењу воде из поплављених домаћинстава", рекао је Гвозден Станковић из Одсека за ванредне ситуације.

Председник општине Житорађа Миодраг Петровић каже да се боји уколико се настави отапање снега, због чега би имали још озбиљније проблеме.

"Штета је велика. Све што је нама у могућности покушавамо да предузмемо црпљење воде и да помогнемо људима који раде на терену", рекао је Петровић. 

Слична је ситуација и у Ђакусу где бујица иде ка селу. Угрожено је и напајање струјом, а због мешања атмосферских и фекалних вода прети погоршање хигијенске епидемиолошке ситуације.

Поплављени су и бунари због чега је неколико стотина домаћиснстава остало без воде за пиће.

Марић: Спремни за реаговање у случају поплава

Начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је да у Србији нема опасности од већег изливања река, али да су ватрогасно спасилачке јединице спремне да реагују у случају поплава.

"Што се тиче опасности од поплава, ситуација у Србији је стабилна а неко брже отапање снега може се очекивати у источној Србији и у питању је река Тимок", рекао је Марић.

Каже да су предузете одговарајуће мере - подигнут степен приправности ватрогасно спасилачким јединицама и успостављени контакти са локалним властима.

"Тренутно у Србији, на неколико места имамо изливања мањих река где се не ради о последицама пораста водостаја већ о атмосферским падавинама и топљењу снега", рекао је Марић.

Начелник сектора МУП-а за ванредне ситуације је истакао и да "тренутно нигде ситуација није драматична нити је присутна потреба за мобилизацијом људи".

"Могу да наговестим, по прогнозама, да ће у наредних месец дана највероватније, и код нас водостај Саве и Дунава бити у порасту а како ће бити динамика топљења снега и да ли ће то стварати проблеме остаје да се види", истакао је Марић.

Навео је да ће ватрогасно спасилачке јединице као и МУП, "у сваком случају ставити на располагање све своје ресурсе у функцију заштити људи и имовине на свим подручјима где може доћи до угрожавања од поплава".

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи