Читај ми!

Патријарх Порфирије служио свету литургију у Српском клубу у Њујорку

Патријарх Порфирије служио је данас на празник Светог Саве свету литургију у Српском клубу у Њујорку. Саслуживали су Епископ канадски Митрофан, протојереји-ставрофори Велибор Џомић и Живојин Јаковљевић, као и протођакон Драган Радић.

Патријарх Порфирије је рекао да се данас "радује читав наш род српски где год да живи".

"Храмови у славу Светог Саве подигнути су од Ванкувера до Новог Зеланда. На сваком континенту данас се слави Свети Сава, најпре код његових духовних потомака, његове деце која су поникла у светосавској колевци, али слави се и код свих православних људи, јер Свети Сава јесте светитељ Божји", казао је патријарх.

"Сви ми знамо добро Светог Саву, све знамо о њему", рекао је патријарх и наставио: "И да је био велики дипломата, и да је био царског рода, и да је био градитељ. Знамо да је водио бригу и о спољашњем уређењу свог народа, али исто тако водио је бригу о духовном стању и духовном здрављу свог народа".

Све оно што је добро у нашем народу добро је од Светог Саве, рекао је патријарх и додао да је зато наш народ, у свему где јесте и што јесте, видео печат Светог Саве.

"Где год је корачао видео је Савине врхове, Савине изворе У свему је наш народ видео Светог Саву. Отуда, где год да смо, могли бисмо рећи да се у имену Светог Саве садржи наше име и презиме. Оно што је Свети Сава то смо ми. Ми желимо и хоћемо да идемо његовим стопама, његовим путевима, јер је изнад свега и пре свега био Христов човек. Мирио је људе који су завађени, мирио је и своју браћу. Учио их праштању и љубави. Учио их да се боре против злопамћења", рекао је патријарх.

На крају беседе поручио је: "Важно је, браћо и сестре, да и ми овде у Америци, у Њујорку, то знамо. Од тврдоглавости нема ништа! Од сујете и гордости, од самољубивости и упорности у томе да смо ми једини у праву нема ништа".

Партијарх Порфирије служиће сутра такође у Српском клубу у Њујорку свету литургију са почетком у 9 часова.

После богослужења, уследиће Светосавска академија на којој ће Патријарх поделити савинданске пакетиће српским малишанима.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво