Читај ми!

И здрави пили лек за дијабетичаре како би смршали – због несташица, уведене ригорозне контроле

Опасна појава широм света па и у Србији – несташица лека за дијабетичаре зато што га здрави користе за мршављење. Није смело, али лек се у апотекама продавао и без рецепта, а сумња се и да су се рецепти писали и онима који нису болесни. Ситуацију сада стабилизују ригорозне контроле.

Чаробни штапић који брише килограме само једним кликом недељно – тако су многи почели да доживљавају лек "оземпик" поведени и објавама познатих да су тако дошли до савршене фигуре. У свему томе, многи су заборавили да је лек намењен искључиво дијабетичарима.

"Људима вероватно лакше да приме лек него да поведу рачуна о исхрани и о физичкој активности. Озбиљан проблем праве људима који имају хроничну болест, људима који имају дијабетес може озбиљно да угрози здравље ако не добију своју терапију редовно", истиче Бојана Марковић из Удружења за борбу против дијабетеса града Београда "Плави круг".

А њих је више од 700.000 само у Србији. Ипак, не размишљају сви дијабетичари како да премосте несташицу већим дозама других лекова. "Оземпик" се преписује само за дијабетес типа 2, и то за особе које су гојазне и у ризику од кардиоваскуларних обољења. Иако је лек ефикасан, безбедан и заиста смањује телесну тежину, не делује једнако на све.

"Некоме смањи телесну тежину значајно, некоме уопште не смањи телесну тежину, а изазива само гадљивост према храни и мучнину. Ми знамо то зато што и наши пацијенти са шећерном болешћу који треба да узимају тај лек осећају некад нежељене ефекте", објашњава проф. др Теодора Бељић Живковић, директорка Клинике за интерне болести КБЦ Звездара.

Појачане контроле 

Лек је иновативан и веома скуп, због чега је држава омогућила да га дијабетичари уз рецепт добију бесплатно. Многи су то злоупотребили.

"Још у новембру, Фонд је упутио оштар допис и сада смо поново реаговали да се то не дешава, апеловали смо на струку јер она ту има главну улогу и кренуле су пре неки дан инспекција и Министарства здравља и Фонда у једну заиста озбиљну контролу", истиче директорка РФЗО-а проф. др Сања Радојевић Шкодрић.

У Министарству здравља наводе да од дистрибутера лека очекују да добију посебну листу апотека у Србији, ради прецизније провере и контроле. За надзор над ординацијама у приватном сектору немамо конкретне пријаве, јер оне и немају законску могућност писања рецепата на терет РФЗО-а, истичу у Министарству.

Компаније не стижу да произведу довољну количину лека 

На глобалну несташицу упозорила је и Европска агенција за лекове. Ни у свету ни код нас проблем није у увозу, већ у томе што компаније не могу да стигну да произведу лек у траженим количинама. Ипак, појачане контроле стабилизују ситуацију.

"Снабдевање тржишта Србије леком ‘оземпик’ се несметано обавља и биће настављено и убудуће. Као носиоци дозволе за лек напомињемо да га је регистровала Агенција за лекове и медицинска средства искључиво за терапију дијабетеса типа 2", наводе у компанији "Ново Нордиск".

Соња Стоиљковић из Фармацеутске коморе Србије истиче да се лек даје само на рецепт.

"Једини начин на који он тренутно може да се добије је на рецепт за пацијенте са дијабетесом 2, остало представља злоупотребу и ја овде могу једино да апелујем на здрав разум људи, а то је – ни случајно немојте да примењујете лекове који су озбиљни лекови за оно за шта заиста нису намењени", рекла је Стоиљковићева.

Листа ризика је велика, а дејство на смањење тежине кратког даха. Чим се престане са коришћењем лека – килограми се враћају.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара