Читај ми!

За викенд температуре у Београду падају – из Зимске службе кажу да су спремни

После пролећа у јануару, стиже нам зима. За неколико сати температура је пала за 12 степени. Руководилац Зимске службе "Београд пута" Жељко Маравић рекао је за РТС да су спремни за снег који метеоролози за викенд најављују у престоници.

Снега ће, према најавама метеоролога, бити у Београду и ове зиме. Руководилац Зимске службе "Београд пута" Жељко Маравић рекао је за РТС да су на основу прогнозе времена одредили први степен ангажовања.

"То је само 18 великих возила и девет малих, то је укупно 27. Пошто ми имамо два инвеститора, претежни је Град Београд, а имамо и део путева у републичкој надлежности које одржавамо. Ту још имамо пет додатних", рекао је Маравић.

Додао је да ће пратити временску прогнозу која је основ за степен ангажовања Зимске службе.

"Вероватно ћемо сутрадан имати исти степен, а сутра вече подићи на други степен уз сагласност инвеститора, јер се временски услови битно мењају", истакао је Жељко Маравић.

Како је навео, сутра ће стићи валиднија прогноза на основу које ће утврдити степен ангажовања током викенда.

Руководилац Зимске службе истакао је да је за њих најважнија температура при тлу, као и да би било идеално да се мери и сама температура коловоза.

"Пошто је Београд разуђен и пошто Београд нису само централне градске општине, него постоје и приградске општине и постоје саобраћајнице на 200 до 500 метара надморске висине, температуре су битно различите и, на пример, ако у истом тренутку мерите може да буде чак и до десет степени разлике, ако причамо о тој температури при коловозу", објаснио је Маравић.

Напоменуо је да засад нема опасности да ће бити леда, али да ће од недеље температуре бити у паду, па ће постојати могућност за мраз и лед.

Жељко Маравић је навео да је Београд врло специфичан град када је реч о снежним падавинама и чишћењу снега.

"Има много саобраћајница које нису само коловози, него имате и преко 250 објеката, ту рачунам и мостове, надвожњаке, много петљи или улазно-излазних рампи које различито делују", навео је Маравић.

Додао је да и две велике реке чине Београд специфичним, а да у делу Авале и Космаја постоје саобраћајнице и на 500 метара надморске висине које се разликују од оних у централним градским општинама.

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво