Читај ми!

Мале богиње могу бити фаталне по дете - како препознати прве симптоме

Због потврђених првих случајева малих богиња, Завод за јавно здравље Пожаревац пријавио је епидемију у Смедереву, а Институт Батут пооштрио мере надзора. Стручњаци упозоравају да ће број заражених у Србији да расте, пошто је број вакцинисаних мали. Докторка Ана Јеремић упозорава да су морбиле веома опасне и да могу бити смртоносне. Најугроженија су деца до пет година старости, а најопаснија компликација је запаљење мозга које је у великом броју случајева фатално по дете, каже докторка Јеремић. Открива који су први симптоми и како се јавља оспа.

Докторка Ана Јеремић из Дома здравља Вождовац апелује на родитеље да децу која добију температуру не шаљу у колектив, је су такви благи симптоми - повишена телесна температура, цурење носа и црвенило очију - први знак који може да укаже на мале богиње.

"Родитељи неће то препознати, послаће дете у вртић а дете је већ заразно. Зато апелујем на родитеље да у овим тренуцима, када имамо малу епидемију, децу увек оставе код куће када имају температуру, дају неки лекић, рехидрирају дете, сачекају да се види да ли ће се нешто ново од симптома развити и да се свакако јаве свом изабраном педијатру", каже др Јеремић.

Морбиле су, напомиње, веома заразне - једна оболела особа може заразити 12 здравих.

"То је респираторни вирус који почиње у горњим дисајним путевима. Долази до цурења носа, бола у грлу, сузења и црвењења очију, што је карактеристично за овај вирус и постепено се јавља оспа", рекла је докторка.

Како се јавља оспа 

Оспа се може јавити од четвртог до седмог дана од почетка првих симптома.

"Карактеристично у односу на друге осипне вирозе јесте да је јавља прво на глави и потом се дете осипа по остатку тела и сразмерно иде од лица ка трупу и екстремитетима", објашњава др Јеремић.

Ово обољење, додаје, карактеришу и промене на грлу - тзв. "Копликове мрље", које су, поред оспе, јасан индикатор да се ради о вирусу морбила.

"У зависности у ком тренутку се дете доведе код лекара може бити нејасноћа, да нисмо сто посто сигурни да ли су морбиле или не. Због тога имамо и одређене лабораторијске методе које могу утврдити да се ради о том вирусу", напомиље др Јеремић.

Фаталне компликације

Докторка истиче да су мале богиље веома опасно обољење, које са собом носи разне компликације.

"Могу бити смртоносне, у малом броју случајева, али могу. Као и свака вирусна инфекција, доводе до општег пада имунитета. Код ових богиња то је још и значајније, деца су нам онда подложна и другим бактеријским инфекцијама. Настају компликације у виду упале плућа које могу бити јако опасне и захтевају хоспитализацију. Оно што је најпасније код морбила је запаљење мозга које је у великом проценту потпуно смртоносно за дете", истиче др Јеремић.

Вакцина даје доживотни имунитет

Апелује на родитеље да вакцинишу децу ММР вакцином, јер је, истиче, свака вакцина боља него сама инфекција.

"Не важи оно правило - нека, нека изгради природни имунитет. Не, вакцина је нешто што ће му изградити имунитет и доживотни имунитет. Обе дозе пружају доживотни имунитет и заштиту преко 95 посто и након прве дозе, што је јако велика заштита и практично обезбедили сте да је ваше дете безбедно без обзира да ли се нађе у контакту са вирусом или не", каже докторка.

ММР вакцина се даје у две дозе - прва са навршених годину дана, а друга непосредно пред полазак у школу.

"Родитељи често из најчешће немедицинских разлога одлажу ту вакцину, поготово у том најмлађем узрасту а та деца до пет година старости су најугроженија. Сви родитељи који то до сада нису урадили - сада могу да вакцинишу децу. Вакцина има и увек их је било", каже докторка.

Шта ако је дете било у контакту са морбилама 

За децу која су била у контакту са морбилама постоји и постекспозициона вакцинација.

"Уколико знате да је ваше дете имало контакт са особом која је оболела од морбила, односно сумњате, доведите дете нека прими вакцину, свакако ће му вакцина обезбедити имунитет који ће му бити спасоносан", истиче др Јеремић.

Ова вакцина се, према редовном календару вакцинације, циљано прима пре поласка у колектив.

"Колектив, поготово у ситуацији када нам је смањена вакцинација, јесте извор могуће заразе и због тога је важно да нам што већи број деце буде вакцинисан", истиче докторка.

Могу се вакцинисати сва деца до 18 година старости, па и она која су на време примила само прву дозу.

Родитељима поручује да не буду у страху, да је вакцина потпуно сигурна и безбедна и да треба да верују свом педијатру.

Такође, апелује на вакцинацију деце и против других заразних болести.

"Желим да упутим апел родитељима тинејџера да вакцинишу своју децу против ХПВ вируса, јер је то вакцина која је такође доступна, спречава рак грлића материца и обезбеђене су дозе. Потпуно је бесплатна, о трошку фонда", поручује др Јеремић.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво