Читај ми!

Не купујте деци петарде – ризикујете озбиљне повреде

И ове године комуналци су кренули у акцију проналажења нелегалних продаваца петарди. Нажалост, није реткост да децу повреде пиротехничка средства купљена у легалној радњи, и то у присуству родитеља.

На упутству које купци у продавници пиротехничких средстава добијају јасно пише да је продаја малолетницима забрањена. Законски јесте тако, али купују их родитељи својој деци, па с обзиром на то да деца бирају, као да су их баш они и купили.

Мајка са децом није била расположена да говори пред камером, али смо се уверили да су се поприлично добро опремили за бомбастични дочек Нове године.

Како се приближава Нова година, продавнице пиротехнике су све пуније, али се петарде ипак мање купују него раније, тврде запослени.

"Доста се смањила продаја петарди, јер су људи свесни да је то опасно и онда купују боксеве. Лепши је ватромет него пуцање петарди, а и због тога што је опасно и због животиња. Подигнута је свест о томе", каже Кристина Петровић, пиродизајнер.

Оно што је у продавници, могу да купе пунолетни и нема других посебних услова. Сваки производ је пре него што се нашао у продаји атестиран, али се са барутом никад не зна, тако да треба пажљиво читати упутства. Уколико се пиротехника не користи на одговарајући начин, ризикују се озбиљне повреде.

Те повреде могу да буду наизглед безазлене, као што су мање опекотине, али могу да се задобију озбиљне повреде шаке, да се изгуби део прста или чак свих прстију шаке, наглашава др Ђорђе Крављанац, управник Клинике за дечју хирургију Института за мајку и дете.

"Могу се задобити повреде ока, такође и бубне опне и веома озбиљне опекотине. Ми сваке године у просеку имамо негде између десеторо и петнаесторо деце која задобију повреде пиротехничким средствима", додаје др Крављанац. 

Према његовим речима, у протеклих пет година такве повреде задобило је педесет осморо деце. 

Прошле године је за време новогодишњих празника троје деце завршило у болници због повреда од пиротехничких средстава. Нека од њих бацала су петарде у друштву родитеља.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара