Читај ми!

Случај наставника званог Јоца Убица – једни га хвале, други оптужују за вербално злостављање

Професор математике у Шестој београдској гимназији Јован Кнежевић, међу ученицима познат и као Јоца Убица, недавно је суспендован. Родитељи који су потписали петицију против њега, тврдећи да је децу вербално злостављао, нису желели пред камере. С друге стране, много је оних који о овом наставнику имају само речи хвале. За петак је заказан састанак у Министарству просвете на коме би требало да се пронађе решење за случај професора Кнежевића.

Омиљен или омражен професор, о Јовану Кнежевићу већ се причало. Ових дана поново, јер је због тврдњи 27 родитеља ученика једног одељења да вербално злоставља децу, суспендован и против њега је покренут дисциплински поступак.

"Све што кажете може да се мало изврне, да се у другачијем контексту прикаже. Нити сам ја коме претио нити имам ту идеју, ја сам само покушавао да им објасним да је знање њихова плата и да ако буду провели четири године не радећи ништа осам сати дневно, већ ће бити у банкроту кад буду почели да студирају", наводи Јован Кнежевић.

Родитељи који су потписали петицију нису желели пред камере, али су нам послали имејл у коме кажу да професор Кнежевић даје непримерено тешке писмене задатке, па скоро сви ученици добијају јединице, да децу назива погрдним именима и виче на њих.

Директор: Професор није суспендован због оцењивања 

Директор школе сазвао је састанак родитеља и професора, на коме су оптужбе поновљене. Оформљен је тим који се изјаснио да је по закону директор дужан да удаљи професора са наставе.

"Оно што ја желим да кажем, дакле, професор није суспендован због свог рада, већ због основане сумње и прилично темељне сумње у његов однос према ученицима, због основаних или делимичних доказа о постојању психичког злостављања ученика, значи овде се не ради о суспензији због оцењивања, начина рада или претешких писмених задатака, о чему заиста постоји много притужби", истиче директор Гимназије Радисав Милић.

Подршка професору од бивших ђака 

Подршка, међутим, стиже од бивших ђака из свих делова света и њихових родитеља. И они га зову Јоца Убица, али из милоште.

"Искуства су изванредна и трајаће, дете користи то знање које јој је предао професор Јован Кнежевић несебично, користи и дан-данас и користиће га и на даље. То је савремена математика, усвојила је све савремено из Европе што је стигло, али пружа и могућност за креативност ученика, е он то ради на својим часовима, допушта креативност, али истовремено тражи знање", напомиње родитељ Дарио Марић. 

Форум београдских гимназија ће се сутра солидарисати са професором Кнежевићем у акцији "Сат ћутње за будућност просвете".

"Шта год да се деси, ако се деси у школи, ако се ученици осећају увређено, ако их је повредио наставник или било шта им нажао учинио, они истог тог момента некако је логично да пријаве догађај, када имате датум када је нешто пријављено, онда реагујете на то. Када се приближи крај полугодишта, као што је то сада случај и онда део родитеља, чак не ни сви родитељи из тог одељења, поднесу пријаву, е онда је то прилично паушално и неуверљиво, тако да, за нас у овом тренутку док нас не увере другачије, нема дилеме, професор Кнежевић је апсолутно невин", поручује Александар Марков из Форума београдских гимназија.

Иначе, за петак је заказан састанак у Министарству просвете на коме би требало да се пронађе решење.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво