Читај ми!

Грујичић: Термини за прегледе морају да буду отворени, од 20. децембра заказивање свакодневно

Министарка здравља Даница Грујичић наводи за РТС да ће од друге половине децембра бити укинуто заказивање термина код лекара од 1. до 5. у месецу преко ИЗИС и да ће пацијенти имати могућност да прегледе закажу током целог месеца. Задатак који сам дала помоћнику за дигитализацију у Министарству здравља господину Танасковићу је да то крене да заживи од 20. децембра.

Министарка здравља Даница Грујичић је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а рекла да ће лекари целог месеца моћи да заказују прегледе у болницама.

"Ми који радимо у клиникама, свако од нас једном недељно има неки свој амбулантни термин и ми нисмо ни били свесни да је то заиста само од 1. до 5. Наравно да сво време треба да буду отворени термини. Мени је потпуно нејасно зашто је то било од 1. до 5.", наводи Грујучићева.

Указује да сви лекари специјалисти раде по истим протоколима, по истим принципима, те да нема никаквог разлога да пацијенти траже старијег или млађег лекара.

"Али ако хоће неког одређеног, онда ће можда сачекати недељу или две, али је важно да доктори у домовима здравља не морају да гледају првих пет дана у екране већ да заказују кад год му дође пацијент и то ће бити у стању било када у месецу радним данима. Оно што је хитно иде у Ургентни центар", наводи Грујичићева.

Наводи да ће то да заживи од 20. децембра. 

"Задатак који сам дала помоћнику за дигитализацију у Министарству здравља господину Танасковићу је да то крене да заживи од 20. децембра", наводи министрка.

Наводи да увек мора да има отворених термина.

"Не могу да се попуне, онда су одговорни директори. Значи стално мора да буде зелено. Нека буде 25 прегледа што да не, колико пута сам остала до 7 сати увече да прегледам пацијенте. Нека се плати то људима, ја немам ништа против, прековремени сати, како год, али не може да се деси да ја прегледам пет у државној служби а онда 25 у приватној", истиче министарка.

Наводи да сви они који имају проблем са заказивањем могу да јој се обрате на мејл danica.grujicic@zdravlje.gov.rs.

"Само гледам мејлове, ако пацијенти имају било какав проблем да било шта закажу нека пишу на ту мејл адресу прво ћемо им заказати, а друго ја ћу да видим због чега људи морају да се обраћају Министарству да би дошли до термина", наводи Грујичићева.

Указује да су апарати набављени, да ће сада свака болницу имати скенер.

"Па молим вас, немогуће је да људе шаљу приватно. Ако директор није у стању да своје радиологе организује тако да они морају да ураде пацијенте који има државно здравствено осигурање, е па онда неће бити директори", поручила је министарка.

Указала је да и да је дигитализација, веома важна за здравствени систем и да је битно довести оптички кабл до амбуланти у сваком селу.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се