Читај ми!

"Ер Србија" од данас директно лети за Кину

Од данас се поново директно лети до Кине, увођењем лета између Београда и Тјенђина, четвртог највећег града у Кини. "Ер Србија" успоставља директне летове до Кине после 22 године, односно од октобра 2000. када је тадашњи ЈАТ последњи пут летео за Пекинг. Летови између два града обављаће се једном недељно – од Београда до Тјенђина петком, а повратни недељом. Лет Београд–Тјенђин учврстиће привредне везе Србије и Кине, поручила је премијерка Ана Брнабић.

На аеродрому "Никола Тесла" у Београду организована је конференција поводом првог лета широкотрупног авиона "Ер Србија" за Тјенђин, који ће полетети данас у 14.10 часова.

Први авион који ће летети за Кину поздравили су поред премијерке Брнабић и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо и генерални директор "Ер Србије" Јиржи Марек.

Премијерка Брнабић истакла је да ће овим летом Београд бити повезан, не само са Тјенђином, већ ће директно летети за Пекинг, јер је овај, објаснила је, лучки град у северном делу Кине удаљен пола сата брзим возом од кинеске престонице.

Оценила је да ће боља саобраћајна повезаност две земље унапредити економску и привредну сарадњу Србије и Кине, али и додатно повезати две земље на нивоу културе, с обзиром да су у главним градовима отворена национална представништва културе оба народа.

"Свакако сам уверена да ће овај лет додатно ојачати и наше привредне везе са Кином, довести још већи број инвеститора, да ће након пандемије и након што се укину рестриктивне мере у Кини довести не само велики број туриста из Кине у нашу земљу који смо имали и пре пандемије, већ надам се и много више, као и да ће додатно унапредити нашу међуљудску сарадњу и повезаност", рекла је премијерка.

"Овај лет је показатељ да су добре ствари пред нама", рекла је Брнабићева.

Говорећи о туристичкој сарадњи Србије и Кине, премијерка је рекла да је 2019. године највећи број долазака туриста у Србију био управо из Кине – 145.000 са остварених 268.500 ноћења.

Томе су, додала је, допринели летови кинеске националне авио-компаније, али и то што је Србија прва земља у југоисточној Европи која је потписала са Кином споразум о укидању виза.

Када је у питању привредна размена Србије и Кине, Брнабићева је навела да су две земље 2001. године премашиле робну размену од пет милијарду долара.

"Током последњих 10 година извоз Србије у Кину је повећан чак 152 пута", рекла је Брнабићева.

Истакла је да је апсолутни приоритет Србије који се тиче унапређења сарадње са Кином, потписивање Споразума о слободној трговини.

"Онога дана када будемо потписали тај споразум са Кином небо је граница. Пласман наших производа на моћно тржиште Кине је нешто што ће нама отворити таква врата и могућности да ће наша економија то осетити у истом тренутку", поручила је Брнабићева.

Од Тјенђина, четвртог највећег града у Кини, до Пекинга постоји пруга дуга 117 километара којом саобраћају брзи возови и којом се између два града стиже за око 30 минута.

Услед тренутних ограничења због ковида, летови између два града обављаће се једном недељно и то од Београда до Тјенђина петком, док ће се повратни летови од највеће луке у северном делу Кине до српске престонице обављати недељом, саопштила је раније "Ер Србија".

Летови између Београда и Тјенђина обављаће се авионима "ербас А330" из дуголинијске флоте "Ер Србије", а просечно трајање лета је 10 часова од Београда до Тјенђина и 12 часова од Тјенђина до Београда.

Авио-карте за путовања између Београда и Тјенђина већ су у продаји и могу се купити по цени почев од 649 евра по смеру, односно почев од 1.086 евра за повратну карту у економској класи, са укљученим свим припадајућим таксама.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво