Читај ми!

Лабораторијска дијагностика ХПВ вируса у Институту Батут

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" саопштио је да у њиховом Центру за микробиологију грађани могу да обаве тестирање на постојање ХПВ инфекције.

У Центру за микробиологију Института обавља се детекција присуства и генотипизација хуманог папилома вируса (ХПВ генотипизација) из цервикалног бриса код жена, односно уретралног бриса код мушкараца, наводи се у саопштењу.

Објашњава се да жене са упутом изабраног лекара, специјалисте гинекологије, као и мушкарци са упутом изабраног лекара опште праксе, могу да обаве овај микробиолошки преглед у Центру.

"Узорковање се може обавити у Одсеку за пријем узорака Центра за микробиологију сваког радног дана од 7 до 10 часова", каже се у саопштењу "Батута".

Додаје се да се у Институту може се обавити и лабораторијска дијагностика гениталних микоплазми и уреаплазми, као и молекуларна дијагностика Chlamydia trachomatis infekcija. 

"Све је присутнија потреба за дијагностиковањем и генотипизацијом инфекција које изазива ХПВ вирус. Инфекција ХПВ вирусом је веома честа тако да готово нема особе која током живота неће бити заражена неким од типова ХПВ вируса, често са више типова истовремено", истиче Институт.

Наглашава и да се симптоми могу развити годинама након инфекције, а да током тог периода особа може бити преносилац вируса.  

"Према својој способности да изазивају различите болести код људи, ХПВ вируси се могу класификовати на групе гениталних ХПВ типова, кожних ХПВ и друге ХПВ типове неутврђеног ризика. Групе ХПВ вируса који изазивају промене у аногениталном региону деле се на високоризичне и нискоризичне типове", каже се у саопштењу.

Додаје се да и да поједини типови сексуално преносивих ХПВ-а могу изазвати бенигне гениталне брадавице (кондиломе) и стога се називају типовима "ниског ризика", а да други типови могу довести до рака грлића материце, због чега се називају "високоризичним" типовима.

"Утврђено је да ХПВ тип 16 и тип 18 имају највећи онкогени потенцијал и да су одговорни за око 70 одсто карцинома", наводи "Батут".

Објашњава да је због тога благовремена дијагностика ХПВ инфекције, заједно са њеном превенцијом (ХПВ вакцина) од великог значаја за очување здравља.

"Уколико колпоскопски налаз и Папаниколау тест указују на промене у ћелијама грлића материце, потребно је урадити тестирање на присуство типова ХПВ високог и средњег ризика. ХПВ инфекција се може дијагностиковати коришћењем метода молекуларне микробиологије. Савремене ПЦР методе откривају присуство одређеног генотипа ХПВ-а у реалном времену (РТ ПЦР)", каже се у саопштењу Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво