Читај ми!

Бесплатни кројачки курсеви за самохране мајке у Нишу, прилика да науче и зараде

У претходне две године, више од 70 самохраних мајки из Ниша и околине завршило је бесплатне кројачке курсеве. Радионице организује Удружење грађана "Лига 33", а глави циљ је економско оснаживање маргинализованих група.

Самохране мајке Јелена и Светлана су на тронедељном курсу научиле да самостално шију одевне предмете без туђе асистенције. У овом циклусу на бесплатном кројачком курсу било је 10 полазница, које су имале укупно 40 часова.

"Циљ ми је био, пошто сам остала без посла у овим годинама, да ја нешто могу за себе да урадим, кроз тај курс, ако не да се запослим, онда бар за сопствене потребе", каже Светлана Филиповић.

"То су неке ситније ствари, ствари које су битне, прављење џепова, шивење рајсфершлуса, то је нешто што нисам добро знала, то сам усавршила, тиме сам задовољна", рекла је Јелена Танић.

Самохрана мајка Сузана Мишић је после завршеног курса покренула своју производњу. Пре тога је живела од социјалне помоћи и дечијег додатка.

"Омогућило ми је тотално другачији живот јер могу свом детету да приуштим све нормално, што није могао да има раније", истиче Сузана Мишић.

Бесплатне курсеве удружење Лига 33 организује уз помоћ ресорног министарства, службе за запошљавање и организације Хелп.

"После шића, ми их даље упућујемо, помажемо им да се запосле или да се осамостале, или им већ нађемо неко радно место у некој радионици, ко шта буде желео", наводи инструкторка Славица Јовановић.

У Удружењу "Лига 33" истичу да се полазницама пружају велике могућности.

"Могућности су им велике, ми смо ту да им пружимо подршку, да им дамо смернице, да их научимо како и коме да се обрате и просто док не стану на своје ноге, ту смо за њих", наглашава Јелена Мирић из Лиге 33.

Ускоро крећу два нова курса за шивење за самохране мајке, на којима ће број полазница бити повећан на двадесет.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво