Читај ми!

Бранкица Јанковић: Срамота је не помоћи жртви насиља

Насиље над женама је највећи и најтежи друштвени проблем. Упркос чињеници да из године у годину расте број закона и прописа који жене штите од насиља у породици, процене говоре да је свака трећа жена у Србији била жртва психичког, физичког или сексуалног насиља. Од почетка године 25 жена у Србији је убијено у породичном насиљу. Срамота је окренути главу од насиља и не помоћи, не позвати полицију, поручила је повереница за равноправост Бранкица Јанковић.

Прошле недеље почела је кампања "16 дана активизма против насиља над женама". Учествује више од 100 држава света и више од 1.700 организација. Активности се завршавају 10. децембра на Међународни дан људских права.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић подсећа да је све до седамдесетих година насиље над женама било не само табу тема, већ "породична ствар".

"Ове године се навршава 20 година откако је овај вид насиља ушао у наш кривично-правни систем и то је препознато као кривично дело, то је историјско достигнуће. Треба да подсетимо да је то веома значајан искорак и да од тада борба непрестано траје и јако је добро што се стално раде интервенције у законима", наводи Јанковићева.

Истиче да је за смањење насиља потребно више – да се измене дубоко уврежени патријархални обрасци.

"Медији су променили неке ствари у приступу, али и даље ћете видети превише сензационалистичких прича, недопустивих наслова и прича које проналазе разлоге зашто је мушкарац то урадио, и даље се сваљује кривица на жену, а не на насилника", рекла је повереница.

Поручује да није срамота пријавити насиље, да није жена крива, да нико нема право да изврши насиље.

"Срамота је окренути се, не помоћи, не позвати полицију, морамо вратити одговорност јер деца гледају у нас", закључила је Бранкица Јанковић.  

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво