Читај ми!

Одржани избори за Савете националних мањина

На редовним изборима за чланове Савета националних мањина проглашено је 50 листа за 19 националних мањина, чији се представници бирају непосредно, а за четири мањине бирају електорске скупштине. Изборе спроводи Републичка изборна комисија.

Близу пола милиона грађана и грађанки има право гласа на изборима за чланове Националних савета националне мањине. Од севера до југа земље припадници 19 мањинских заједница бирали су представнике непосредно, а очекивања грађана су слична.

Најбројнија национална мањина, према претходном попису становништва је мађарска. У Суботици где је седиште неколико савета националних мањина, право гласа има око 43.000 грађана.

"Мислим да је велики резултат српског друштва што је на овакав начин, на један законом утемељени консолидовани начин уредио односе између већине и мањина", истиче Иштван Пастор, председник Скупштине Војводине и председник Савеза војвођанских Мађара.

Готово 114.000 Бошњака уписано је у посебан бирачки списак, највише их је у Новом Пазару. На листама је 146 кандидата који се боре за 35 места.

"Да ћемо ми као Бошњаци након ових избора колико-толико направити неко јединство и мислим да смо близу томе, и треба да активно узмемо учешће, ко год да победи на изборима", напомиње Хусеин Мемић из Санџачке демократске партије.

"Мислим да је 2022. година коначно смо зрели као бошњачка национална заједница да постигнемо консензус и да заједно радимо на оним пројектима које се тичу нашег идентитета", сматра Есад Џуџо са Бошњачке листе.

У Бујановцу и Прешеву у посебном бирачком списку је око 37.000 људи, највише припадника албанске националне мањине.

"У Прешеву имамо осам бирачких места, осталих 15 је у селима, а највећа излазност је у Ораовици, тамо имамо око 2.000 бирача", каже Хевзи Рамадани, координатор радног тела за Прешево.

Небојша Богић, председник бирачког одбора, место бр. 4, Петровац на Млави указује да је први бирач био бирач руске националне мањине.

"У 6 часова и 50 минута појавио се представник ОЕБС-а, као контрола, а у 7 и 10 се пријавио представник румунске националне мањине", додаје Богић.

Према претходном попису становништва, националне мањине чине око 13 одсто становништва Србије. Национални савети брину о остваривању колективних права мањине, у култури, образовању, информисању, очувању језика.

Без пријављених нерегуларности у Суботици, Прешеву и Бујановцу

До 17 сати у Бујановцу је гласало 32 одсто уписаних бирача, а у Прешеву је четвртина бирача изашла до 18 сати. До сада није било проблема и непријављених нерегуларности, јавља дописник РТС-а.

У Суботици гласање протиче мирно, нема неправилности пријављених Радној групи. Из Мађарске слоге процењују да је на изборе изашло око 30 одсто бирача.

На свих пет бирачких места за изборе за савете националних мањина у Шапцу, гласање је протекло без проблема. Од укупно 1.407 бирача из 12 националних мањина уписаних у спискове, до 19 сати гласало је 1.080 грађана или 76,80 одсто. Највише је Рома, Руса, Бошњака и Црногораца. 

Изабран петнаесточлани Национални савет Горанаца

"Честитам свим Горанцима оснивање првог Националног савета Горанаца (НСГ), јер први пут имамо институцију преко које можемо износити своје ставове", рекао је Фонету новоизабрани први председник Националног већа Горанаца Амир Кајкуш.

Кајкуш је поручио да Горанци имају шта да понуде на свим пољима, од образовања, здравства, културе до спорта и свих других сегмената друштвеног развоја.

"Очекује нас посао и пројекти. Нека се сви Горанци укључе идејама, па да постанемо конкурентни на свим пољима. Да не заборавимо једни друге, и да нас други не забораве. Ова победа је, надам се, само почетак нових победа које ћемо остварити с Горанцима широм света", рекао је Кајкуш.

Истакао је да ће НСГ највише бринути о младима.

"Највише ћемо се ангажовати с младима, они треба да сносе највећи терет у очувању традиције, обичаја и језика", рекао је Кајкуш.

На електорској скупштини, одржаној у Скупштини Србије, 27 електора изабрало је петнаесточлани Национални савет Горанаца.

Бирачи су гласали за листу Амира Кајкуша која је добила 26 гласова, а један листић је био неважећи. Седиште НЦГ биће у Новом Пазару.

понедељак, 20. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара