Читај ми!

Здружена војна вежба "Маневри 2022", успешно испробане руске ракете "Корнет"

Руске против-оклопне вођене ракете "Корнет" испробане су успешно у оквиру здружене вежбе Војске Србије "Маневри 2022" на Пасуљанским ливадама, у присуству председника Србије Александра Вучића.

Александар Вучић, који на полигону Пасуљанске ливаде присуствује здруженој вежби "Маневри 2022", изразио је задовољство након поготка у мету јединица војске током вежбе и истакао да су ракете "Kорнет" најбоље за ту намену којe је набавила наша држава.

"Рекао сам да су 'Корнети' најбољи и сада сам се уверио у њихову моћ", рекао је Вучић током вежбе, у присуству министра одбране Милоша Вучевића и начелника Генералштаба Војске Србије Милана Мојсиловића.

Погодак у мету на великој удаљености био je испраћен аплаузом, а присутни генерали су упознали Вучића са могућностима "Корнета" и истакли да та ракета има домет од осам километара.

Пренели су председнику Србије да су наши војници прошли обуку за употребу "Корнета".

Руски "Корнет", један је од система који изазива посебну пажњу домаће и светске јавностим, пошто не постоји тенк, оклопно возило или бункер који руски преносни против-оклопни систем "Корнет" не може да уништи.

"Трећа и Четврта бригада срж Војске"

На полигону Пасуљанске ливаде Вучић је поручио и да су Трећа и Четврта бригада срж Војске Србије. У разговору са припадницима Војске, желео је да чује која је бригада од те две боља, али је добио јединствен одговор да су обе најбоље.

"Трећа и Четврта бригада су срж Војске. Ту су јужни део Србије. Једна је махом попуњена из Врања, Лесковца, Јабланичког, Пчињског, Топличког округа, а друга је из Краљева. То је оно што нам држи и чува војску", нагласио се Вучић.

Истакао је и да ће морати да се пронађе решење да се награде они који су се одазвали позиву у резервни састав.

"Да имају предност при запошљавању у државне органе или неке друге предности, да нађемо начин како да подстакнемо оне који су се одазвали позиву", рекао је Вучић, који се захвалио резервистима што су се одазвали позиву и испуњавају дуг према отаџбини.

Вучић: Да се посветимо себи и својој наменској индустрији

Председник Вучић састао се са представницима домаће наменске индустрије, и поручио да држава мора да се посвети сама себи и да сами производимо довољно и оружја, оруђа и муниције.

Навео је да су на данашњој вежби сви припадници армије добро обавили своје задатке.

"Видели сте део новог наоружања и онога што стављамо у систем, а што није увек лако и једноставно. Посебно радимо на дроновима и наоружању дронова", рекао је Вучић новинарима.

Указао је да се Србија налази у специфичној ситуацији, због чега је био важан састанак са представницима наменске.

"Јер, све морамо сами, немамо од куда ни да довеземо било шта. И када платимо на западу, по две године нам не испоручују, може им се, баш их брига... Ово са истока што набавимо, неће да пусте до нас... Сви су нам толико добри пријатељи и браћа, да само Србија не сме да има оружје", рекао је председник Вучић.

Зато, каже, морамо да се окренемо и посветимо себи, да сами производимо довољно и оружја, оруђа и муниције.

"Састанак је био кратак, не лак. Наставићемо састанке, до Нове године морамо да направимо попис имовине у свим фабрикама, да имамо то, а пре тога бавићемо се капиталом и оним што је унапређење војне индустрије", навео је Вучић.

Морамо, каже, да се модернизујемо, да изађемо из оквира 70-их и 80-их година, у шта ће бити уложена велика средства.

"Доста тога смо већ и променили, и сада су значајно унапређене способности и могућности, али никад нисам задовољан", рекао је Вучић.

Војска Србије изводи здружену вежбу "Маневри 2022", на којој од 18. октобра до 6. новембра, припадници активног и резервног састава заједно реализују различите облике обучавања.

Провера снага се реализује у ваздушном простору и на унутрашњим пловним путевима, уз ангажовање оперативних капацитета копнене и ваздухопловне компоненте.

Циљ извођења вежбовних активности је даље унапређење способности команди и јединица за планирање и извођење операција, превентивни размештај снага, организовање садејства и сарадње те живота и рада у теренским условима.

Војска Србије саопштила је раније да здружене вежбе, у којима учествују јединице различитих видова, а по потреби и остале снаге система одбране, представљају незамењив облик обуке у Војсци, као и да се њиховом реализацијом постиже висока оспособљеност команди и јединица за извршавање задатака у садејству што је, напомиње се, од кључног значаја за укупну борбену готовост војске.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво