Артемије не управља епархијом

Синод Српске православне цркве донео одлуку о покретању канонске одговорности против епископа рашко-призренског Артемија и разрешењу права управљања епархијом до окончања поступка. Пред зградом Патријаршије у Београду, окупило се више стотина људи у знак подршке епископу.

Синод Српске православне цркве донео је одлуку о покретању канонске одговорности против епископа рашко-призренског Артемија.

На данашњој седници, Синод је одлучио и да се епископ Артемије разрешава права управљања епархијом до окончања поступка.

Управљање епархијом преузима умировљени епископ захумско- херцеговачки Атанасије.

У саопштењу Информативне службе СПЦ наведено је да је на седници Синода, којом је председавао патријарх српски Иринеј, одлучено да се покрене поступак утврђивања канонске одговорности епископа Артемија у првој инстанци, уз његову обавезу да сарађује у том поступку.

Епископ Артемије може да борави и богослужи у неком од манастира или у другом месту на тлу Епархије рашко-призренске или ван ње до окончања поступка, уз договор са администратором, односно уз сагласност надлежног епархијског архијереја, али без икаквог интервенисања у надлежност администратора или неког од господе епархијских архијереја, наведено је у саопштењу.

Кривичне пријаве 

Епископ бачки Иринеј рекао је након седнице да је Синод, мимо свог обичаја и невољно, био приморан да, поред канонских одлука, упути и кривичну пријаву и затражи кривичну одговорност најодговорнијих личности из окружења епископа Артемија, због наводних злоупотреба у финансијском и материјалном пословању у епархији.

Подсетио је да је Синод недавно послао делегацију у Грачаницу, где је привремено седиште епархије, која је имала двоструку улогу - да разговара са епископом Артемијем и да изврши преглед финансијско-материјалног стања и пословања.

Иринеј је рекао да је делегација делимично извршила увид у финансијско пословање епархије, да је Синод примио тај извештај и размотрио га и после разговора са епископом Артемијем дошао до закључка, да не постоји могућност да се ствари доведу до коначног нормализовања осим на начин на који је то учињено.

Посредна одговорност

Навео је да две ставке сажимају одлуку Синода о разрешењу, а то су да је она донета због неспремности епископа Артемија да извршава одлуке Синода и Сабора, као и због сазнања да постоје велике неправилности и нејасноће, па чак и злоупотребе појединих лица и институција у епархији.

"Артемије је, нажалост, да ли из наивости или имајући превелико поверење у људе који то поверење очигледно нису заслуживали, препустио другима да воде пословање, које изазива многе недоумице", рекао је Иринеј.

У тим проблематичним трансакцијама нема присуства владике Артемија, рекао је Иринеј и додао да је пропуст владике Артемија у томе што је потпуно изузео себе од права које му по служби припада - да надзире рад тих органа и одобрава оно што извршавају у домену својих надлежности.

"У том смислу може се говорити о његовој посредној одговорности за насталу ситуацију", рекао је Иринеј бачки.

Неколико стотина људи, који подржавају епископа Артемија, окупило се испред зграде Патријаршије у Београду.

Међу окупљенима је био велики број свештеника и монаха, а скуп који је протекао без инцидената обезбеђивала је полиција.

Епископ Артемије се, напуштајући зграду Патријаршије, обратио окупљенима и замолио их да се мирно разиђу.

број коментара 86 Пошаљи коментар
(недеља, 14. феб 2010, 17:59) - anonymous-Bec [нерегистровани]

Apel svim vernicima

Uzdrzimo se svih komentara, neka Sveti Sinod u miru i Bozijoj pomoci resi nastalu situaciju.

(недеља, 14. феб 2010, 13:09) - serbienfenix@live.de [нерегистровани]

Pozdrav za poznavanje dela VL. Atanasija

Draga Marija, jedino me to raduje sto ce na mesto vl. Aremija doci vl. Atanasije Jeftic. Slusao sam sva njegova predavanja sa ''masinskog fakulteta'' i nikad nije preskocio a da ne pomene kako Srbi zive na ''raspetom Kosovu'' i koliko breme vuce Vl. Artemije. Obadvojica su duhovna ceda ave. Justina celijskog, tako da sam siguran da ce uraditi najbolje sto moze za srpski narod i monastvo. Malo me brine Njegovo zdravlje, ali gospod je uz Njega. Moja neispunjena zelja je da vidim Vl. Atanasija, i da ga zagrlim kao sin oca. Toliko sam citao i slusao predavanja o Njemu da sam ga bas zavoleo. Zivim u Nemackoj, pa mi nije jos moguce da ispunim zelju. Milostiv je GOSPOD, pa ce meni nedostojnom uslisiti molitvu. Pozdrav... Ako hoces besede nasih duhovnika mogu ti poslati, ni sam ne znam koliko imam. Naravno, vazi za sve i molim da ne zloupotrebite adresu za neke gluposti.

(недеља, 14. феб 2010, 12:41) - anonymous [нерегистровани]

greška

mislim da je greška što država nije uvela fiskalne kase u verske zajednice. Time bi se znalo gde novac odlazi i ko i na kakav način njime raspolaže.
Crkva kai i sve druge institucije pruža određene usluge i naplaćuje ih. Nema razloga da za to ne izda i račun.
Pretpostavljam da će biti komentara pa bih samo podsetio da popovi ne rade za dž. već svako svoje pojavljivanje naplate. Taj novac negde ide i ne sumnjam da ide u ispravne tokove ali kada se pojavi sumnja kao u ovom slučaju onda se sve dovodi u pitanje. Sa kasam bi to bilo mnogo jednostavnije.
Što se g.Artemija tiče on je kaoi svi drugi građani, nevin dok se ne dokaže suprotno.

(недеља, 14. феб 2010, 12:37) - anonymous [нерегистровани]

Pokajanje

Mozda mu je dao sansu za pokajanje,je je to mnogo lakse i delotvornije od razresenja.

(недеља, 14. феб 2010, 12:31) - Александар [нерегистровани]

ре: Има

Дал' смо са КиМ, или да се поистовећујемо са владиком Артемијем, или је нешто треће у питању, није битно.
Важно је да нико не може говорити у име целог Крагујевца или Шумадије, него само у своје име.

(недеља, 14. феб 2010, 12:28) - anonymous [нерегистровани]

Za Artemija!

Mnogaja ljeta!

(недеља, 14. феб 2010, 12:19) - anonymous [нерегистровани]

Prica u slikama

Dragi Ivane,kad bi malo bolje znao koliko je monaha nestalo od 1999.god.I koliko je pretnji stiglo na adresu vl.Artemija i vl.Atanasija,ne bi pricao price u slikama.A za Automobil,pa imas li prestavu kakvi su putevi i teren na KiM.A kad bi krenuo sam,i jos peske,to bi bila Njegova zadnja setnja,kao i bilo kojeg Srbina.Imam dosta kontakta sa nasim crkvama,i mogu reci da se trudim da zivim tim zivotom...Tako da licno znam dosta donatora vernika,koji su poklonili doba terenska vozila,ne samo na kosovu,vec i na Hilandaru,i svugde gde je to potrebno.Nece oni to nista odneti u grob,nit'se to vodi kao licna svojina,vec SPC.Dok je jos bio mir,i dok je partrijarh Pavle bio na KiM.znas li koliko puta su ga napali i tukli siptari,a na prostoru stare Jugoslavije nije bilo nigde rata.Kako bi se sad proveli?

(недеља, 14. феб 2010, 12:12) - anonymous [нерегистровани]

Ima...

Ali samo onih koji se na neki nacin poistovecuju sa Artemijem,ili su sa Kosova.Trecih nema!

(недеља, 14. феб 2010, 12:08) - Александар [нерегистровани]

у Шумадији

Опрости брате Мики, али у Шумадији, односно Крагујевцу има и оних (не тако малобројних) који не деле твоје мишљење. Само да се зна.

(недеља, 14. феб 2010, 08:06) - miki [нерегистровани]

Shumadija i Kragujevac uz Sinod i SPC

Cela Shumadija podrzava Patrijarha i Sinod. Shumadija je Srbija i ne zeli nikakve podele. Kragujevac ceo uz Sinod i SPC