Да ли ће бити реизбора судија

Правосуђе у Србији од нове власти и парламента очекује да што пре предложе и усвоје системске законе,међу којима је посебно важан закон о новој мрежи судова, изјавила је председница Врховног суда Вида Петровић Шкеро.

Приоритет је да нова власт и влада донесу законе које чекамо од новог устава, да уведу извесност која мора да завлада у судству, да би оно могло нормално да функционише, а најбитније је да министарство предложи, а скупштина усвоји закон о новој мрежи судова, рекла је Шкеро.

Нова мрежа судова, са измењеним надлежностима општинских и окружних судова, увођењем апелационих, касационог и управног суда, одлаже се од 2001. године.

Уставни закон је такође одложио почетак рада будуће мреже, јер се у њему наводи да ће на снази бити стари закони до усвајања нових системских закона - о мрежи судова, о судијама, о високом савету судства и о уређењу судова, што је требало да се деси у другој половини 2007.године.

Шкеро је рекла и да је неопходно коначно одлучити да ли ће бити резибора судија.

Новим законом и новом правно-политичком одлуком се мора дефинитивно регулисати питање резибора и одлучити има ли га или нема, рекла је председница Врховног суда.

Поновила је да она лично сматра да у уставни закон нису унете одреднице које указују на резибор, али да у сваком случају требастворити законске услове - за реизбор ако се одлучи да га има,односно, у супротном, за избор судија за нове судове.

Поводом чињенице да је државни секретар дошао на место министра те постоји континутет у министарству, Шкеро је оценила да би то требало да олакша рад и омогући да се настави и оконча започети посао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи